News

Scumpiri pe linie în România înaintea iernii! Care sunt singurele produse care s-au mai ieftinit în țară

Institutul Național de Statistică arată realitatea din România, aceea în care aproape toate produsele și serviciile disponibile au prețuri mărite de la o lună la alta.
12.10.2021 | 16:15
Scumpiri pe linie in Romania inaintea iernii Care sunt singurele produse care sau mai ieftinit in tara
Scumpiri pe linie în România înaintea iernii! Care sunt singurele produse care s-au mai ieftinit în țară. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Faptul că prețurile din România cresc nu mai este o surpriză pentru nimeni.

Nici măcar faptul că aceste prețuri cresc într-un ritm neașteptat de rapid nu îi mai surprinde pe foarte mulți.

Revenirea economică despre care se vorbește încă de la intrarea în pandemie pare să nu mai fie un fapt foarte real pentru români.

ADVERTISEMENT

Desigur, asta dacă nu cumva creșterea economică promisă se referă, de fapt, doar la o creștere generalizată a tuturor prețurilor de la raft.

Inflația crește într-un ritm accelerat, astfel că în luna septembrie 2021, a ajuns la un indice de 6,3% în comparație cu aceeași lună a anului trecut.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește creșterea inflației de la începutul anului și până acum, datele oficiale INS arată un spor de 5,6% în primele nouă luni din 2021.

Creșterea se vede și de la lună la lună, inflația având o creștere de 0,8% față de luna august.

ADVERTISEMENT

În principiu, totul se scumpește în România, fie că vorbim de mărfurile alimentare, de cele nealimantare sau chiar de servicii.

Mâncarea s-a scumpit cu 4,26% față de septembrie anul trecut, în vreme ce bunurile non-alimentare au înregistrat o creștere a prețurilor mai puternică, de 8,71%. Serviciile au o creștere mai moderată a prețurilor, de 3,75% față de septembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Unde sunt cele mai mari scumpiri în România

INS a dat publicității și informații defalcate cu privire la mărfurile care s-au scumpit sau care, în cazuri excepționale, s-au ieftinit. Din păcate, situația nu arată deloc bine petnru buzunarele românilor.

În ceea ce privește mărfurile alimentare, cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu 23,84% față de septembrie 2020. Față de luna trecută, creșterea înregistrată este de 2,16%.

Și cartofii au înregistrat o scumpire importantă, de 12,61% față de anul trecut, în septembrie. Aceștia au înregistrat o scumpire importantă chiar și între august și septembrie 2021, de 18,84%.

În principiu, toate legumele s-au scumpit, cam cu 6,37% față de anul trecut. Și alte produse de bază au prețuri mai mari: pâinea și derivatele înregistrează o creștere de 5,4% față de 2020, în vreme ce carnea e mai scumpă cu 3,28%.

Peștele s-a scumpit și el cu 5,55% față de anul trecut, iar brânza e cu 5,46% mai costisitoare acum decât era în septembrie anul trecut.

În ceea ce privește bunurile nealimentare, cele mai mari scumpiri sunt la curent electric (24,65% față de anul trecut), la gaze (20,55% comparativ cu septembrie 2021) și la combustibili (16,77%).

Și țigările s-au scumpit cu 7,11% față de anul trecut.

Și serviciile au înregistrat scumpiri în ultimul an, iar cele mai scumpe sunt serviciile diverse, cu o creștere de 6,81%. Serviciile poștale sunt mai scumpe cu 5,55%, serviciile oferite de restaurante și cafenele cu 4,14%, iar serviciile de îngrijire medicală sunt cu 4,97%.

Ce se mai ieftinește în România

Citind tabelul prețurilor furnizat de INS, e greu să găsești ceva care e mai ieftin în România acum decât era anul trecut, în aceeași perioadă.

Găsim totuși și o primă ieftinire față de septembrie 2021 – energia termică este cu 0,21 puncte procentuale mai ieftină decât era anul trecut. Din păcate, este singura ieftinire raportată la acest interval de timp.

Avem, în schimb, câteva ieftiniri de la lună la lună. Astfel, fructele proaspete sunt mai ieftine cu 5,77 puncte procentuale decât în august, iar biletele de avion sunt cu 1,71 puncte procentuale mai ieftine.

De asemenea, o ieftinire nesemnificativă a avut loc în cazul unităților hoteliere, de 0,03% față de luna august 2021.

Așadar, datele oferite de Institutul Național de Statistică arată o situație dificilă pentru români și pentru buzunarele acestora.

Creșterile de prețuri par că vor continua și în următoarea perioadă, care este una critică pentru țară, având în vedere că urmează iarna, iar amenințarea pandemiei este încă foarte prezentă.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Mobilizare în fața vilei de protocol, unde va locui Klaus Iohannis. Oamenii au...
Mobilizare în fața vilei de protocol, unde va locui Klaus Iohannis. Oamenii au ieșit la protest
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”