News

Scumpiri pentru produsul fără de care românii nu își încep ziua. Prețul crește cu cel puțin 20% și oamenii au început deja să-și facă provizii

Una dintre simplele plăceri ale vieţii devine pe zi ce trece din ce în ce mai scumpă. Preţurile au crescut deja semnificativ, dar scumpirile nu s-au oprit.
23.03.2025 | 10:09
Scumpiri pentru produsul fara de care romanii nu isi incep ziua Pretul creste cu cel putin 20 si oamenii au inceput deja sasi faca provizii
Din cauza schimbărilor climatice cafeaua tinde să devină un produs de lux Foto: X.com
ADVERTISEMENT

Ne aflăm în plină criză a cafelei la nivel global, după ce Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume –  reprezentând mai mult de o treime din producția globală – s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Preţul cafelei a crescut cu 50% de la începutul anului

Seceta a avut un impact semnificativ asupra producției de Arabica și a dus la o creștere rapidă a prețurilor la nivel global. Şi, din păcate, scumpirile încă nu s-au oprit, experţii estimând o nouă creştere a preţurilor, de aproximativ 20%.

ADVERTISEMENT

Odată cu înrăutățirea prognozei pentru recolta din 2025, prețurile cafelei Arabica au atins luna trecută un maxim al ultimilor 13 ani, de 2,83 dolari pe livră la bursa ICE. De la începutul anului, prețul cafelei a crescut deja cu 50%.

Cât de mult s-a scumpit cafeaua în România

Scumpirile s-au făcut simţite şi în cafenelele din România, iar dacă un espresso costa anul trecut 6 lei, acum preţul este de 9 lei, aşadar o creştere de 50%. De asemenea, un capuccino a ajuns să coste în media 16 lei, iar un latte 18-20 lei, cu aproximativ 25% mai mult decât în 2024. Şi cafeaua la raft s-a scumpit faţă de anul trecut, deocamdată cu aproximativ 5%.

ADVERTISEMENT

„Cafeaua boabe pe care o prăjim s-a scumpit mult pe bursă, aproape s-a dublat. Noi a trebuit să creștem prețul cu cel puțin 35% pentru majoritatea produselor”, a declarat Bogdan Andrei, specialist în prăjirea cafelei, pentru Antena 3.

Lipsa de umiditate în regiuni cheie ale Braziliei, cum ar fi Minas Gerais, are un impact negativ asupra dezvoltării copacilor și formării culturilor, astfel că s-a ajuns la această criză, în condiţiile în care țara produce 40% din cafeaua mondială, din care 75% este Arabica.

ADVERTISEMENT

„Acum gândiți-vă că în Brazilia a înghețat o porțiune cât jumate de Europă, în care au înghețat efectiv copacii și a nins. Și atunci evident că lucrurile astea au influențat cu totul producția”, concluzionează Silvia Constantin, coordonator Asociația de Cafea de Specialitate din România.

ADVERTISEMENT