Prețurile carburanților continuă să crească, cu o serie de majorări frecvente care au marcat ultima lună. În unele benzinării, litrul de combustibil a depășit deja pragul de 7,5 lei.
Aceste scumpiri au survenit printr-o combinație de factori, printre care inflația, creșterea cotațiilor internaționale ale petrolului și instabilitatea geopolitică. De asemenea, se subliniază că piața din România este influențată în mare parte de deciziile unei singure companii, care impune ritmul în ceea ce privește ajustările de preț, conform Observator.
Modificările de tarif la carburanți au loc constant, la intervale de două-trei zile, cu creșteri mici, dar repetate – doi, trei sau patru bani pe litru. De la începutul lunii noiembrie, liderul din industria carburanților a operat opt majorări de preț. În consecință, ceilalți competitori au urmat exemplul, ajustând și ei tarifele în aceeași direcție.
În București, prețurile pentru un litru de benzină variază între 6,98 și 7,14 lei, iar motorina se vinde între 7,21 și 7,34 lei. Cele mai ridicate prețuri se întâlnesc pe autostrada A1, unde motorina standard costă 7,52 lei pe litru, iar benzina ajunge la 7,33 lei, mai arată sursa citată.
„Destul de dificile. O dată pe lună fac plinul. E folosită în interes personal maşina de acasă. În rest, circulaţi cu maşina de serviciu”. „Foarte scump. Foarte mult. Având în vedere salariile care sunt în ziua de azi, sunt foarte mari preţurile. Undeva la 1.400 de lei”.
„Ce să facem acum? Ne obişnuim situaţiei, ne adaptăm. Accize, taxe. În loc să se facă plafonare de preţuri, se măresc preţurile. Salariile rămân la fel. Într-o lună cred că 1.200. 1.500”, spun şoferii.
Cum explică specialiştii preţurile care s-au înregitrat la pompă în numai o lună. Din păcate, cauzele scumpirilor pentru carburanți sunt mai multe.
„Explicaţiile standard, ţin de apropierea sezonului rece, de faptul că încep să fie consumate alte tipuri de energie şi pentru încălzire, în regiunea noastră. Ceea ce afectează şi preţul carburanţilor. La asta se adaugă şi tot contextul internaţional”, a declarat pentru Observator Christian Năsulea, profesor de economie.
„Fiecare producător încearcă să pună în preţ toate aceste creşteri de preţuri, această inflaţie. Piaţa, în România, este dictată de un super producător/ vânzător”, a declarat sursei citate și Cristi Păun, profesor de economie.
De asemenea, cotaţiile la petrol au influenţat preţurile de la pompe. În prezent, preţul petrolului brent este 74 de dolari. „Avem motive să ne aşteptăm la creşteri succesive de preţ ale barilului de petrol şi ale carburanţilor.
Se adaugă toată problema legată de incertitudinea cu privire la evoluţia războiului din Ucraina, la evoluţia situţiei din Orientul Mijlociu”, a mai declarat Christian Năsulea, profesor de economie.
Preconizările nu sunt însă cele mai bune pentru începutul lui 2025. Prețurile vor urca din nou, având în vedere majorarea accizei cu 5%. Un plin de combustibil se va face şi cu 30 de lei mai mult.