News

Scumpirile ar putea afecta și fumătorii. Schimbări la accizarea produselor din tutun

Fumătorii care folosesc dispozitive pentru încălăzirea tutunului ar putea plăti mai mult pe țigările pe care le folosesc.
22.09.2021 | 18:05
Scumpirile ar putea afecta si fumatorii Schimbari la accizarea produselor din tutun
ADVERTISEMENT

O mare parte dintre fumătorii țigărilor clasice s-au  reorientate în ultimii ani către dispozitivele care încălzesc tutunul, atât pentru că producătorii susțin că este o alternativă mai puțin nocivă decât tutunul ars, cât și pentru că sunt mai ieftine.

Lucrurile s-ar putea schimba radical în cazul în  care Parlamentul va adopta un proiect de lege care prevede creșterea substanțială a accizelor la tutunul pentru aparatele de  încălzit.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când militanții împotriva fumatului vor să pună obstacole utilizării acestor aparate care sunt deja de mai mulți ani disponibile pe piața românească și care au o cotă de piață în creștere.

Acciza la tutunul încălzit la 75% din cea pentru țigări

Doi deputați ai PNL, Alexandru Kocsis și Bogdan Bola, au depus un proiect de lege prin care acciza la țigaretele pentru încălzirea tutunului să fie la 75% din acciza care se aplică țigaretelor clasice. Aceștia susțin că apariția alternativelor la fumatul clasic nu reprezintă un lucru pozitiv, dimpotrivă.

ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca mulți oameni care altfel ar fi renunțat la fumat să nu o facă și să continue să folosească astfel de produse, ceea ce poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății publice. Pe de altă parte, conform informațiilor disponibile public produsele din tutun încălzit sunt  taxate de circa 5 ori mai puțin decât țigaretele”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.

Informația legată de taxare nu este întrutotul exactă deorece numail accizele sunt de 5 ori mai mici, nivelul TVA fiind același. În momentul de față, la fiecare pachet de țigări clasice statul încasează 15 lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Restul până la prețul de comercializare reprezintă costurile de producție și profitul companiei producătoare.

ADVERTISEMENT

Dacă proiectul va fi adoptat, acciza pentru rezervele de tutun pentru dispozitivele de încălzit ar ajunge la 11,25 plus TVA. De altfel, inițiatorii nu-și ascund intenția de a determina o scumpire a acestor produse.

Faptul că produsele din tutun încălzit sunt taxate considerabil mai puțin le face mai accesibile publicului larg și îndeosebi categoriilor vulnerabil: tineri și persoane cu venituri reduse. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât piața produselor care încălzesc tutunul a avut o creștere rapidă. Astfel, deși aceste produse au fost lansate pe piața din România în 2016, în prezent ele au depășit o cotă de piață de 4% din totalul consumului de nicotină”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Cei doi deputați susține că, dacă în 2020 statul ar fi taxat produsele din tutun încălzit la fel ca țigările, veniturile la buget ar fi fost mai mari 400.000.000 lei.

De asemenea, ei vor să schimbe și modul de calcul al accizei la acest tip de produse. În momentul de față, ca și în celelalte țări europene care accizează tutunul pentru încălzire, acciza de aplică la greutatea tutunului. Cei doi liberali vor ca accizarea să se facă la bucată.

Un produs din tutun încălzit este considerat, pentru aplicare accizei ca o bucată dacă amestecul de tutun nu depășește greutatea de 0,6 grame, ca două bucăți dacă greutatea amestecului de tutun este între 0,61 grame și 1,2 grame, ca trei bucăți dacă greutatea amestecului de tutun este între 1,21 grame și 1,8 grame și așa mai departe”, prevede proiectul.

Tutunul încălzit, în vizorul Parlamentului

Aparatele pentru încălzirea tutunului au început să fie utilizate de către fumători pe scară din ce în ce mai largă în ultimii ani rezervele de tutun fiind mai ieftine decât țigările clasice. De asemenea, prin încălzirea tutunului  nu mai sunt inhalate produsele derivate din ardere, precum gudronul, chiar dacă nicotina intră în organism și prin fumul de la tutunul încălzit.

Prima tentativă de a bloca conversia fumătorilor de la țigările clasice la cele pentru încălzirea tutunului a avut loc în legislatura trecută, în 2020, printr-un proiect de lege inițiat de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. De altfel, proiectul acestuia prevedea restricții noi și pentru fumătorii obișnuiți.

Astfel, toate produsele de tutun, indiferent de natura lor, urmau să fie comercializate doar în magazine special înființate în acest scop, iar companiilor producătoare li se interziceau orice formă de sponsorizare, inclusiv pentru evenimente culturale. De asemenea, toate interdicțiile și sancțiunile deja existente care vizau fumătorii obișnuiți urmau să se aplice și celor care foloseau tutun încălzit.

Proiectul de lege a fost adoptat de către Senat, însă a fost respins în Camera Decizională.

ADVERTISEMENT
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările...
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările barului unde lucra. Ajutată de iubit, fata de 19 ani ar fi furat peste 10.000 de lei
Femeia considerată
Femeia considerată "arma secretă" din spatele lui Jude Bellingham! Starul lui Real Madrid o strigă "regina"
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
ALERTĂ MAXIMĂ în toată Europa! Tragedia care s-ar putea întâmpla chiar DE CRĂCIUN
ALERTĂ MAXIMĂ în toată Europa! Tragedia care s-ar putea întâmpla chiar DE CRĂCIUN
Scandal după scandal la GSP. Redactorul-șef a fost dat afară
Scandal după scandal la GSP. Redactorul-șef a fost dat afară
Ruby, apariție ȘOC demnă de o viitoare mămică! Fanii vedetei sunt în extaz:...
Ruby, apariție ȘOC demnă de o viitoare mămică! Fanii vedetei sunt în extaz: „Am reușit ce mi-am propus!”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română