News

Scurgere de informații în Biroul de Operaţiuni Speciale al IPJ Brașov. A fost reținut unul dintre șefi. Update

Mai mulți polițiști ai Biroului de Operaţiuni Speciale al IPJ Brașov au fost vizați miercuri de perchezițiile DNA, fiind suspectați că ar fi oferit informații importante din diverse dosare.
19.05.2022 | 17:51
Scurgere de informatii in Biroul de Operatiuni Speciale al IPJ Brasov A fost retinut unul dintre sefi Update
La percheziții au participat și angajații Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Foto: facebook.com/jand.romana
ADVERTISEMENT
19-05-2022
14:51

Cum erau oferite informații inculpaților

Un șef de birou din cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov a fost reţinut pentru 24 de ore. Ofițerul respectiv este acuzat că a oferit informaţii unor persoane vizate de anchete penale.

Este vorba despre Dorin Rotaru, acuzat și pentru că a dezvăluit informații despre momentele în care erau programate anumite percheziții.

Conform news.ro, el este şeful unui birou din cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov. În același dosar mai este cercetat penal un alt ofiţer din cadrul BSOB.

În prim-plan apare inculpata Bianca Elena Dîmbu, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de fals intelectual. În rechizitoriul DNA se arată că în perioada aprilie – mai 2020, Rotaru Dorin ar fi divulgat unei persoane informaţii nedestinate publicităţii. Infracțiunea a avut legătură cu două dosare penale, dintre care unul era al DNA.

Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică şi că va face obiectul unor mandate de percheziţie domiciliară”, au tramsmis procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 

Între 18 martie-9 aprilie 2022, Rotaru l-ar fi anunţat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite de un agent din cadrul Poliţiei Rutiere Braşov. El i-a mai spus omului de afaceri că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse asupra acestuia.

În acelaşi context, inculpatul ar fi determinat-o pe subalterna sa Dîmbu Bianca Elena să nu precizeze într-un document care urma să fie ataşat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului. Inculpaţilor Rotaru Dorin şi Dîmbu Bianca Elena li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se mai arată în comunicatul DNA.

Au fost organizate cinci percheziţii în judeţul Braşov într-un dosar penal ce vizează mai multe infracţiuni, printre care se numără și oferirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Polițiștii au dat informații inculpaților

Procurorii DNA au transmis că polițiștii vizați de percheziții sunt acuzați și pentru compromiterea intereselor justiţiei, favorizarea făptuitorului şi infracţiuni de fals.

ADVERTISEMENT

De asemenea, una dintre percheziţii vizează o instituţie publică. Conform news.ro, au fost vizaţi poliţişti ai Biroului de Operaţiuni Speciale. Ei ar fi oferit informaţii din dosare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –  Serviciul Teritorial Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, favorizarea făptuitorului şi infracţiuni de fals, comise în cursul anilor 2020 şi 2022”, se arată în comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Totodată, în același dosar au fost efectuate percheziții ale unor societăţi comerciale. Altfel, așa cum se va vedea mai departe, nu este prima data când Biroul de Operaţiuni Speciale al IPJ Brașov este vizat pentru încălcarea legilor.

Biroul de Operaţiuni Speciale Braşov a mai avut probleme

La 11 aprilie 2022, șeful Biroului de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, era condamnat de Tribunalul Brașov la șase ani de închisoare. Sentința nu a fost definitivă.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au decis că Mirică este vinovat pentru comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

El a fost acuzat pentru compromiterea intereselor justiţiei, dar și pentru luare de mită, în formă continuată și trafic de influenţă, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Practic, fostul șef al Biroului de Operaţiuni Speciale Braşov a fost acuzat că a furnizat informații clasificate dintr-un dosar instrumentat de DNA unui om de afaceri brașovean.

 

ADVERTISEMENT