News

Scurgerea de gaze de la conductele Nord Stream, o posibilă catastrofă ecologică. Cantitatea de metan, de două ori mai mare față de estimări

Scurgerile de la conductele Nord Stream ar putea fi cele mai mari din istorie. Oamenii de știință vorbesc despre un "risc climatic mare”
29.09.2022 | 14:03
Scurgerea de gaze de la conductele Nord Stream o posibila catastrofa ecologica Cantitatea de metan de doua ori mai mare fata de estimari
Scurgerea de gaz de la conductele Nord Stream poate deveni o catastrofă ecologică Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cantitatea de metan scursă, de două ori mai mare decât estimările inițiale, este echivalentă cu o treime din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei sau cu emisiile produse de 1,3 milioane de mașini.

Scurgerea de gaze de la conductele Nord Stream, o posibilă catastrofă ecologică

Oamenii de știință se tem că metanul care se scurge din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică ar putea fi una dintre cele mai grave scurgeri de gaze naturale din toate timpurile și ar putea prezenta riscuri climatice semnificative.

ADVERTISEMENT

Niciuna dintre cele două conducte Nord Stream, care fac legătura între Rusia și Germania, nu era operațională, dar ambele conțineau gaze naturale. Acesta este format în cea mai mare parte din metan, un gaz cu efect de seră care este cea mai mare cauză a încălzirii climei după dioxidul de carbon.

Amploarea scurgerilor este încă neclară, dar estimările aproximative ale oamenilor de știință, bazate pe volumul de gaz care se pare că se afla într-una dintre conducte, variază între 100.000 și 350.000 de tone de metan.

ADVERTISEMENT

“Știm că au fost trei explozii (între timp, Suedia a identificat o a patra scurgere n.r.), dar nu știm dacă există trei găuri în părțile laterale ale conductei sau cât de mari sunt rupturile”, a spus Jasmin Cooper, cercetător asociat la departamentul de inginerie chimică al Imperial College din Londra.

“Este dificil să știm cât de mult ajunge la suprafață. Dar este vorba, potențial, de sute de mii de tone de metan: un volum destul de mare care este pompat în atmosferă.”

ADVERTISEMENT

Nord Stream 2, care trebuia să crească fluxul de gaz din Rusia către Germania, ar fi conținut 300 de milioane de metri cubi de gaz atunci când Berlinul a oprit procesul de certificare cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Numai acest volum s-ar traduce în 200.000 de tone de metan, a declarat Cooper.

Metanul, un gaz cu efect de seră mai puternic decât CO2

Dacă ar scăpa tot, ar depăși cele 100.000 de tone de metan evacuate de explozia de la Aliso Canyon, cea mai mare scurgere de gaz din istoria SUA, care a avut loc în California în 2015. Scurgerea Aliso a avut un efect echivalent cu cel al emisiilor provenite de la jumătate de milion de mașini.

ADVERTISEMENT

“Are potențialul de a fi una dintre cele mai mari scurgeri de gaze”, a declarat Cooper. “Riscurile climatice generate de scurgerea de metan sunt destul de mari. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, de 30 de ori mai puternic decât CO2 în 100 de ani și de peste 80 de ori mai puternic în 20 de ani.”

Profesorul Grant Allen, expert în științele Pământului și ale mediului la Universitatea din Manchester, a declarat că este puțin probabil ca procesele naturale, care transformă cantități mici de metan în dioxid de carbon, să fie capabile să absoarbă o mare parte din scurgere.

“Aceasta este o cantitate colosală de gaz, în bule foarte mari. Dacă aveți surse mici de gaz, natura vă va ajuta, digerând gazul. În cazul deversării de la Deepwater Horizon, a existat o mare atenuare a metanului de către bacterii. Experiența mea științifică îmi spune că – în cazul unei mari explozii ca aceasta – metanul nu va avea timp să fie atenuat de natură. Așa că o proporție semnificativă va fi evacuată sub formă de gaz metan”, a declarat Allen.

Spre deosebire de o scurgere de petrol, gazul nu va avea un efect la fel de poluant asupra mediului marin, a mai spus Allen. “Dar în ceea ce privește gazele cu efect de seră, este o emisie nesăbuită și inutilă în atmosferă.”

Agenția de mediu din Germania a declarat că nu existau mecanisme de izolare a scurgerilor pe conductă, astfel încât întregul conținut era posibil să scape.

Volum dublu față de estimările inițiale

Agenția daneză pentru energie a declarat miercuri că gazoductele conțineau în total 778 de milioane de metri cubi de gaze naturale, echivalentul a 32% din emisiile anuale daneze de CO2. Aproape dublu față de volumul estimat inițial de oamenii de știință.

Acest lucru ar face să crească semnificativ estimările privind scurgerile de metan în atmosferă, de la 200.000 la peste 400.000 de tone. Mai mult de jumătate din gaz a ieșit din conducte și se așteaptă ca restul să se scurgă până duminică, a precizat agenția.

Jean-Francois Gauthier, vicepreședintele departamentului de măsurători al firmei comerciale de măsurare a metanului prin satelit GHGSat, a declarat că evaluarea volumului total de gaz emis este “o provocare”.

“Există puține informații despre dimensiunea breșei și dacă aceasta continuă în continuare”, a precizat acesta. “Dacă este o breșă suficient de semnificativă, s-ar goli singură. Este sigur să spunem că este vorba despre sute de mii de tone de metan. În ceea ce privește scurgerile, este cu siguranță una foarte serioasă. Natura catastrofală și instantanee a acesteia – cu siguranță nu am mai văzut așa ceva până acum.”

În ceea ce privește impactul asupra climei, 250.000 de tone de metan a fost echivalent cu impactul a 1,3 milioane de mașini conduse pe șosea timp de un an, a declarat Gauthier.

Rusia acuză SUA de sabotarea conductelor

Având în vedere dificultatea de a realiza un atac de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream fără a fi detectat, majoritatea analiștilor sunt de acord că numai actori statali ar fi putut să îl efectueze. Rusia a ținut să arunce vina în direcția SUA.

În această dimineață, ministerul rus de externe a emis, potrivit agenției de știri RIA Novosti, o scurtă declarație în care afirmă că “incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de serviciile secrete americane”, relatează The Guardian.

”S-a întâmplat în zonele comerciale și economice ale Danemarcei și Suediei. Acestea sunt țări centrate pe NATO. Sunt țări care sunt complet controlate de serviciile de informații americane”, a declarat purtătorului de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova, citată de Reuters.

Zakharova nu a oferit nicio dovadă că guvernele danez și suedez ar fi “complet controlate de serviciile de informații americane”. Incidentul Nord Stream s-a petrecut în apele internaționale și nu în apele teritoriale ale Suediei sau Danemarcei. Suedia nu este încă membră a NATO.

În cursul nopții, ambasada Rusiei în SUA a emis o declarație pe Telegram, atrăgând din nou atenția asupra “promisiunilor făcute de președintele Biden de a ‘pune capăt’ proiectului Nord Stream 2”.

”Luăm act de încercările unor legiuitori americani de a da vina pe Rusia pentru aceste incidente. Poate că, de la vârful Capitoliului, aceștia au o vedere mai bună. Dar, dacă este așa, trebuie să fi văzut și ei activitățile navelor de război americane chiar la locul unde a avut loc întreruperea infrastructurii rusești cu doar o zi înainte. Sau au observat dronele și elicopterele zburând pe acolo. Sau au observat exercițiile marinei americane cu explozibili subacvatici care s-au desfășurat în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.”

Nord Stream 2, blocat de invazia Rusiei în Ucraina

”Ceea ce este evident pentru noi este că cei care meditează asupra incidentului par să uite să pună întrebarea principală: cine beneficiază de pe urma fisurării conductelor? În ceea ce ne privește, insistăm asupra necesității unei examinări cuprinzătoare și obiective a circumstanțelor atacurilor fără precedent asupra conductelor rusești”, continuă declarația ambasadei ruse.

Surse rusești au făcut referire în mod repetat la cuvintele lui Joe Biden și ale administrației sale la începutul acestui an, când SUA și Germania au amenințat că Nord Stream 2 nu va fi deschis dacă Rusia invadează Ucraina.

În ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat: “Vreau să fiu foarte clar: Dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe. Nu am de gând să intru în detalii. Vom lucra cu Germania pentru a ne asigura că nu va merge mai departe”.

Câteva zile mai târziu, pe 8 februarie, la un eveniment de presă comun cu cancelarul german, Olaf Scholz, Biden a declarat că proiectul gazoductului va fi încheiat dacă Rusia va pune trupe pe teren în Ucraina, spunând: “Nu, nu, nu: Dacă Rusia invadează, ceea ce înseamnă că tancurile sau trupele trec din nou granița Ucrainei, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”.

ADVERTISEMENT