News

Scutiri de taxe și impozite pentru românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară să muncească. USR a inițiat un proiect de lege

25.09.2019 | 14:50
Scutiri de taxe si impozite pentru romanii din strainatate care vor sa se intoarca in tara sa munceasca USR a initiat un proiect de lege
ADVERTISEMENT

Un nou proiect de lege prevede ca românii din străinătate care doresc să se întoarcă pe plaiurile natale și să angajeze aici să fie scutiți de anumite taxe și impozite. Inițiatorii acestui proiect sunt trei politicieni din cadrul partidului Uniunea Salvați România (USR).

USR a scris un proiect de lege în avantajul românilor din străinătate

Candidatul alianței USR-PLUS la Președinția României Dan Barna, precum și alți doi senatori, George Marussi și Radu Mihail, s-au gândit cum să-i aducă acasă pe românii care lucrează în străinătate. Așadar, cei trei politicieni au depus în Parlament un proiect de lege în beneficiul românilor care lucrează peste hotare, dar care vor să se întoarcă acasă pentru a se angaja aici. Această inițiativă urmează să fie prezentată la întâlnirile cu comunitățile de români din Statele Unite ale Americii care vor avea loc în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simți că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă”, a declarat Dan Barna, potrivit g4media.ro.

Un nou proiect de lege pentru românii din străinătate
Românii din străinătate vor fi scutiți de taxe și impozite dacă se întorc să lucreze în țară. Sursa foto: economica.md

Care sunt avantajele de care vor beneficia românii din străinătate

Potrivit unui comunicat de presă transmis de partidul condus de Dan Barna, facilitățile de care vor dispune românii care vor renunța la locul de muncă din străinătate pentru a se întoarce și a lucra în România sunt legate de taxe și impozite. Mai exact, aceștia vor fi scutiți de plata impozitului pe venit pentru salariile pe care le încasează de la angajatorii din România și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale. 

ADVERTISEMENT

Românii care pot beneficia de acest statut trebuie să fi locuit sau muncit legal în străinătate timp de minim 36 de luni. De asemenea, românii din străinătate trebuie să aibă achitate contribuțiile obligatorii către statul în care au muncit. Programul de stimulare a repatrierii românilor ar urma să fie pus în aplicare de anul viitor și să aibă o valabilitate de minim 10 ani.