News

Scutirile pentru orele de sport, doar cu istoricul medical al afecțiunii – proiect. „O tendință îngrijorătoare de a evita participarea la educație fizică”

Scutirile medicale pentru orele de sport valabile pe perioade mai lungi se vor putea da doar sunt însoțite de probe suplimentare ale afecțiunilor elevilor scutiți.
22.02.2023 | 08:07
Scutirile pentru orele de sport doar cu istoricul medical al afectiunii  proiect O tendinta ingrijoratoare de a evita participarea la educatie fizica
Mulți dintre elevi încearcă să evita participarea la orele de sport/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari USR, cărora li s-au alăturat și trei social-democrați, au inițiat un proiect de lege care să permită un control mai strict al modului în care se acordă scutirile de la orele de sport pentru elevi și studenți. Măsura este menită să prevină lipsa nejustificată de la activitățile sportive din școli și universități, iar în cazul scutirilor justificate, acestea să fie însoțite și de opinia unui medic specialist.

Două tipuri de scutire pentru orele de sport

Inițiatorii invocă drept punct de plecare al proiectului un studiu care arată că mai mult de 50% dintre şcolile gimnaziale şi licee supuse studiului au acordat scutiri medicale pentru un interval mai mare de timp (mai mult de 4 ore de curs). „Acest lucru indică faptul că elevii scutiţi prezintă afecţiuni mai complexe, fiind necesar şi avizul medicului de specialitate în acordarea scutirilor medicale. În spaţiul public au fost documentate cazuri de abuz în ceea ce priveşte acordarea de scutiri medicale şi, aşa cum arată studiul, există o tendinţă îngrijorătoare în cadrul şcolii de a evita participarea la orele de sport”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, scutirile medicale de la orele de educație fizică sunt eliberate de către medicul unității de învățământ, iar în cazul școlilor care nu au medic propriu, de către medicul de familie al elevului. De asemenea, sunt acceptate și scutirile emise de către medicii specialiști care au consultat elevii. Inițiatorii proiectului sunt nemulțumiți de faptul că participarea la orele de sport nu este reglementată clar și nu sunt stipulate responsabilități în acest domeniu.

Aceștia propun un regim diferențiat, în funcție de durata scutirii medicale, astfel încât să nu existe dubii privind oportunitatea acesteia. „Scutirile medicale temporare, consemnate în adeverinţa medicală, de la orele educaţie fizică şi sport, se eliberează de către medicul unităţii de învăţământ sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie”, prevede proiectul de modificare  Legii educației fizice și sportului. Procedura este aplicabilă doar pentru scutirile pe o durată redusă, de cel mult patru ore de sport.

ADVERTISEMENT

Atunci când scutirile sunt pe o perioadă mai mare, adeverințele vor trebui însoțite neapărat de către istoricul medical consemnat de către un medic specialist. Practic, în proces vor fi implicați doi medici: cel de al școlii și medicul specialist.

În cazul scutirii temporare a elevului sau studentului de la orele de educaţie fizică şi sport pe o perioadă mai mare de patru ore de curs, adeverinţa medicală se eliberează de către medicul unităţii de învăţământ sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie, în baza istoricului medical consemnat în fişa medicală de un medic specialist, ataşat respectivei adeverinţe”, este o altă prevedere a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Cabinetele școlare, verificate în ce privește scutirile emise

O altă modificare ține de instituirea unor responsabilități în ce privește emiterea acestor scutiri pentru a stopa utilizarea lor abuzivă de către elevi care sunt sănătoși, dar nu vor să participe la ora de sport din comoditate. Supravegherea și controlul cabinetelor medicale din școli și universități, inclusiv în ce privește modul de acordare a scutirilor medicale, ar urma să fie făcute de inspectoratele școlare județene și de direcțiile de sănătate publică, precum și de către rectorate.

Reglementarea mai riguroasă a acestui subiect este justificată prin faptul că oricum programa școlară din România nu este foarte generoasă în ce privește practicarea sportului, fiind rezervate doar două ore pe săptămână la clasele I-VIII și una singură în clasele de liceu. „Efectele pe termen mediu şi lung ale practicării reduse a sportului sunt multiple şi interconectate; efecte negative asupra sănătăţii şi asupra calităţii vieţii în general. Conform OMS, copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani ar trebui să desfăşoare cel puţin 60 de minute de activităţi fizice pe zi, de cel puţin 3 ori pe săptămână, pentru dezvoltarea muşchilor şi a coordonării locomotorii”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Lipsa activității fizice a elevilor este invocat și ca una din cauzele incidenței ridicate a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor. Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate preciza, în 2020, că 18,9% dintre copiii români sufereau de obezitate, cele mai afectate grupe de vârstă fiind 10-14 ani şi 15-19 ani.

ADVERTISEMENT