Ședințele în urma cărora au fost aleși șefii de la Senat și Camera Deputaților, au avut loc luni, începând cu ora 9.00. Tot luni, Klaus Iohannis a anunțat și numele noului premier.
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu să conducă viitorul guvern PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale. După desemnare, premierul va merge în Parlament cu cabinetul și programul de guvernare pentru a primi votul de învestitură.
„Astăzi deja în parlament s-a verificat această majoritate și este certă. Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat și îl accept. Desemnez premier pe Marcel Ciolacu”, a declarat Klaus Iohannis.
„Mandatul primit astăzi mă onorează și mă obligă. Sper că am învățat cu toții din greșeli și că vom găsi cele mai bune soluții pentru a trece peste provocări.
Trebuie să accelerăm reformele din PNRR. Românii au nevoie de stabilitate, predictibilitate, reforme și securitate”, a declarat premierul desemnat.
Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal, a fost ales noul președinte al Senatului. Bolojan îl va urma în această funcție lui Nicolae Ciucă, fostul lider al PNL și fost candidat la alegerile prezidențiale din acest an.
Ilie Bolojan a fost ales cu 70 de voturi ”pentru”. PSD, USR, UDMR și POT nu au propus candidați la șefia Senatului. AUR l-a propus pe Mircia Chelaru (29 voturi ”pentru”), iar S.O.S. România pe Cosmina-Nadia Cerva (14 voturi ”pentru”).
La Camera Deputaților, plenul a decis, luni, ca funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor să revină deputatului PSD Şerban Ciprian Constantin, cu 195 de voturi ”pentru” şi 86 de voturi ”împotrivă”. S.O.S România l-a propus pentru această funcţie pe deputatul Dumitru Coarmă, care a fost votat cu 86 de voturi ”pentru” şi 195 de voturi ”contra”.
Şerban Ciprian Constantin a fost susţinut de grupurile parlamentare ale PNL, UDMR şi de minorităţi, în timp ce Dumitru Coarnă, de la S.O.S România, a fost susţinut şi de grupurile AUR şi POT. USR nu a făcut nicio propunere pentru şefia Camerei Deputaţilor.
Președinții Camerei Deputaților și al Senatului se aleg prin vot secret. Potrivit primelor date politice, la Camera Deputaților ar urma să fie desemnat social-democratul Ciprian Șerban, iar Ilie Bolojan, președintele Partidului Național Liberal va primi postul de al doilea om în stat.
După ce vor fi alese persoanele care să ocupe aceste două funcții extrem de importante pentru funcționarea statului, președintele Klaus Iohannis va desemna și noul premier, despre care se crede că va fi tot Marcel Ciolacu, șeful Partidului Social Democrat. Ulterior, noul guvern va fi votat în Parlamentul nou ales.
Duminică după-amiază au fost organizate consultări între Iohannis și principalele partide politice din țară, respectiv PNL, PSD, USR, UDMR și minoritățile. Ulterior, formațiunile care alcătuiesc noua coaliție – PNL-PSD-UDMR și minorități – au convenit cu privire la lista miniștrilor propuși în noul guvern.
Noul guvern ce se va forma în urma votului pentru șefii Senatului, Camerei Deputaților și premierului României va fi alcătuit din 16 ministere. Atât PNL, cât și PSD vor avea câte un vice-premier, respectiv Cătălin Predoiu și Marian Neacșu. Predoiu își va păstra și funcția de ministru al Afacerilor Interne.
Partidul Social Democrat va deține opt ministere, printre care și Justiția, iar Partidul Național Liberal va avea șase ministere. UDMR va avea în subordine două ministere, respectiv Dezvoltarea și Finanțele.
Pentru ca noul guvern să fie investit și instalat la Palatul Victoria este nevoie de 234 de voturi. După ce votul va fi validat, miniștri propuși în Cabinetul Ciolacu 2 vor fi audiați în comisiile de specialitate, o formalitate necesară înainte de votul final și învestitură.
Pentru ca toată procedura să se desfășoare rapid iar noul guvern să fie pus în funcție înainte de Crăciun este nevoie ca toate voturile să fie favorabile, chiar dacă, teoretic, ar fi cu 12 voturi peste necesar. Liderii celor trei partide de coaliție au nevoie de votul tuturor parlamentarilor care au depus zilele trecute jurământul, bazându-se, de asemenea, și pe voturile celor 19 parlamentari ai minorităților naționale.