News

Se amână alegerile parlamentare pentru 14 martie? Aviz pozitiv în Comisia de administrație

27.10.2020 | 08:12
Se amână alegerile parlamentare pentru 14 martie? Aviz pozitiv în Comisia de administrație
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie. PSD eșuază în încercarea de a amâna scrutinulSursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se amână alegerile parlamentare pentru 14 martie? Iată o chestiune extrem de arzătoare pentru politicienii din România în această perioadă grea a pandemiei.

În această săptămână, Comisia de administraţie din Senat, dominată politic de PSD, a dat aviz pozitiv pe proiectul de lege depus de Adrian Dohataru, iniţiativă care prevede organizarea alegerilor parlamentare pe 14 martie 2021.

ADVERTISEMENT

Avizul a venit în ciuda faptului că, vineri, 23 octombrie, Klaus Iohannis tocmai a retrimis în Parlament legea care dă dreptul Legislativului să stabilească data alegerilor.

Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare

Lupta pentru amânarea alegerilor parlamentare, stabilite pentru 6 decembrie, se intensifică în Parlament. Majoritatea senatorilor din Comisia de administrație, una dominată de opoziția social-democrată, a decis avizarea pozitivă a proiectului care propune organizarea parlamentarelor în primăvară, pe 14 martie 2021.

ADVERTISEMENT

”Eu m-am abţinut. Deocamdată nu e niciun temei juridic pentru stabilirea datei de către Parlament. Noi avem în Parlament, la reexaminare, o iniţiativă retrimisă de preşedintele ţării în ceea ce priveşte cine stabileşte data”, a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, pentru Adevărul.

Dorința celor de la PSD și a aliaților de a amâna alegerile este încetinită serios de această mișcare a președintelui Klaus Iohannis, cel care, vineri, a retrimis în Parlament legea care dă dreptul Legislativului să stabilească data alegerilor.

Legea organizării alegerilor, retrimisă în Parlament

În această perioadă, Biroul Permanent al Senatului ar fi trebuit să trimită comisiilor pentru dezbatere proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament, retrimis legislativului săptămâna trecută de Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Sursa citată informează că la şedinţa Biroului Permanent al Senatului nu a fost cvorum, aleşii PNL şi USR nefiind prezenţi, iar din rândurile PSD lipsind un membru. Aşadar, nu s-a putut lua o decizie privind proiectul de lege.

În aceste condiții, majoritatea PSD din Comisia de administraţie, al cărui preşedinte e Florin Cîrciumaru, nu a mai aşteptat tranşarea problematicii privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament şi a decis să fie de acord cu organizarea lor pe 14 martie 2021, fiind dat aviz pozitiv.

În ceea ce-l privește pe Iohannis, prin această retrimitere către Parlament, își folosește toate modalitățile legale forța ținerea alegerilor la termenul de 6 decembrie, fixat prin Hotărâre de guvern. Totodată, acesta mizează pe blocarea Parlamentul în a obține la timp dreptul de a amâna alegerile până cel târziu la finalul lui martie.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri