News

Se amână alegerile parlamentare și locale pentru 2021? Klaus Iohannis, vehement: „Fără alegeri cât timp e epidemie!”

28.04.2020 | 18:50
Se amana alegerile parlamentare si locale pentru 2021 Klaus Iohannis vehement Fara alegeri cat timp e epidemie
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis nu știe dacă românii vor avea ocazia să-și aleagă reprezentanții în primării sau Parlament în acest an. Președintele României nu pare dispus să facă concesii în plină pandemie și ia în considerare ca alegerile parlamentare, dar și cele locale, să fie amânate pentru anul viitor.

Klaus Iohannis a vorbit despre alegeri

Tot mai multe voci din lumea politică discută despre amânarea alegerilor, în condițiile în care pandemia de coronavirus nu ar permite oamenilor să iasă din case în număr mare. Iohannis a oferit un răspuns tranșant, fiind împotriva organizării alegerilor în timp de pandemie.

ADVERTISEMENT

„Sunt mai multe lucruri de care trebuie să țimen cont. Experții ne spun că nu vom scăpa de acest virus. Este prematur să spunem că vom avea alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia. Important e să facem alegerile când nu reprezintă un pericol pentru populție. Nu sunt de acord să facem alegeri cât timp e epidemia. Dacă nu se pot ține în siguranță, trebuie amânate. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a declarat Iohannis.

Calendarul alegerilor locale și parlamentare a fost dat peste cap în acest an și alegerile par compromise total. Înainte de pandemie, jocul politic și instabilitatea de la nivel guvernamental nu au permis acest lucru, între dat jos guverne și certuri interminabile politicienii nefiind tranșanți referitor la acest subiect.

ADVERTISEMENT

Când vom avea alegeri?

După lungi negocieri, dar și forțați de epidemia de coronavirus, politicienii au decis să mute alegerile locale și parlamentare cândva spre toamnă-iarnă. Teoretic, românii vor fi chemați să-și aleagă simultan primarii, președintele de consiliu județean, consilierii locali sau județeni, dar și parlamentarii.

Cu toate acestea, din cauza pandemiei de coronavirus care nu va dispărea până în momentul în care va exista un vaccin și un medicament eficient, alegerile s-ar putea să fie amânate pe anul viitor, lucru confirmat de președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Moment prost pentru PNL

Conform unor sondaje, PNL-ul are undeva la 40% din intențiile de vot ale populației. Desigur, aceste cifre nu sunt 100%, astfel că lupta politică se dă la sânge în perioada următoare.  PNL s-a luptat cu disperare să ajungă la putere, după care a venit pandemia de coronavirus, o perioadă ideală pentru Opoziție.

PSD, Pro România și restul partidelor nu ratează nicio ocazie să atace orice scăpare a Guvernului Orban, astfel că alegerile parlamentare ar putea complica serios lucrurile.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, dacă alegerile vor avea loc doar anul viitor ar putea fi o gură de oxigen pentru PNL, care ar avea timp să repare din greșeli și să convingă populația că au gestionat corect criza economică și cea de sănătate creată de Covid-19.

ADVERTISEMENT