News

Se amână Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a. Când va avea loc

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată, în contextul grevei generale. Ministerul Educației a transmis când urmează să aibă loc.
23.05.2023 | 11:50
Se amana Evaluarea Nationala pentru clasa a VIa Cand va avea loc
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a transmis spre publicare, marți, 23 mai, în Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede modificarea calendarului Evaluării Naționale. Prin urmare, Evaluarea pentru clasele a VI-a a fost amânată spre finalul lunii.

Când va avea loc Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023”, arată informarea transmisă de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Astfel, elevii care sunt în clasele a VI-a vor susține Evaluarea Națională la sfârșitul lunii mai. Prima probă, cea la Limbă și comunicare, va avea loc pe 30 mai, iar cea de-a doua, la Matematică și Științe ale Naturii, se va desfășura pe 31 mai.

Amintim că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a era programată pentru miercuri, 24 mai. A fost anulată chiar cu două zile înainte de desfășurare, în contextul grevei generale din toate școlile din România.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici cursurile nu s-au ținut luni și marți. Peste 150.000 de profesori și 70.000 de cadre didactice și alți angajați din sistemul de învățământ sunt în grevă pe termen nelimitat, denunțând nemulțumiri privind salariile.

Sindicaliștii din învățământ solicită salarii de bază de 4.000 de lei pentru profesorii debutanți și 7.000 de lei pentru cei cu experiență. Însă, negocierile de duminică nu au avut succes, iar în ultimele 24 de ore nu au mai existat discuții între reprezentanții Guvernului și sindicaliști.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă: „Bugetul educației a fost crescut cu 6 miliarde”

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește, marți, cu reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți. Totodată, premierul a declarat, astăzi, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Victoria, că dialogul va continua și face apel la „înțelegere” din partea liderilor de sindicat.

“Este foarte clar pentru noi toți ca nu putem sa vedem profesorii nostri în alta parte decat la catedra, iar pe copiii noțtri, elevi sau studenți, în banci sau în amfiteatre. Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvam problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părintilor, cu asociatia elevilor si vom face in asa fel incat, pe baza de dialog, sa rezolvam problema, facand inca o data apel si la liderii de sindicat si la cadrele didactice sa inteleaga masurile pe care noi le-am luat”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Portalinvatamant.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, premierul spune că unele dintre solicitările profesorilor nu pot fi aplicate și că în acest an bugetul sistemului de învățământ a crescut cu 6 miliarde. „În 2022, bugetul educației a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâția ani de zile să putem să venim cu o soluție într-un moment si ăa spunem ăa am rezolvat totul”, adăugat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT