Se anulează alegerile din București? Decizie de ultimă oră a Biroului Electoral Central

Bogdan Solomon   
în HotNews
01/10/2020, 21:31
Se anulează alegerile din București? Decizie de ultimă oră a Biroului Electoral Central
Biroul Electoral Central a emis o circulară prin care decizia anulării alegerilor din Capitală rămâne la latitudinea Biroului Electoral Municipal. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Deși au trecut câteva zile bune de la închiderea tuturor secțiilor de vot, alegerile locale din Capitală sunt departe de a se fi încheiat. Asta pentru că o filmare cu mai multe persoane, printre care și un candidat al Alianței USR-PLUS pentru consiliul local, umblând nestingheriți prin încăperea în care se află sacii cu voturile locuitorilor din Sectorul 1, a fost făcută publică noaptea trecută și a stârnit un val de revoltă în rândul social-democraților.

Imaginile cu pricina l-au determinat pe fostul edil Dan Tudorache să solicite Biroului Electoral Central anularea voturilor pe motiv de fraudă electorală și reluarea scrutinului. La fel procedează și Gabriel Mutu, candidatul PSD  pentru postul de primar al Sectorului 5, care acuză o serie de nereguli în centralizarea voturilor.

În cursul zilei de joi, 1 octombrie, BEC a emis, în schimb, o circulară prin care au fost oprite cererile de renumărare a voturilor, inclusiv în Sectorul 5. Documentul este, practic, o replică la solicitarea de a da o interpretare unitară privind renumărarea voturilor făcută de Biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti.

Decizia privind anularea alegerilor din București rămâne la latitudinea Biroului Electoral Municipal

Potrivit știripesurse.ro, în această circulară se arată că Biroul Electoral Municipal al Bucureștiului poate decide dacă se impune renumărarea voturilor în vreo secție sau în vreun sector al Capitalei. Între timp, Dan Tudorache este convins că filmarea publicată de Antena 3 probează o fraudă electorală și solicită anularea scrutinului.

Toate celelalte camere au fost acoperite cu hârtie. Din ordinul cui? De ce? Nu vrem să fie totul transparent? Nu aveau voie să scoată sacii, indiferent dacă era pe timpul zilei sau pe timpul nopții.

Atâta timp cât ai scos acel sac din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor. Pentru că celelalte săli unde renumărau, nefiind monitorizate, puteau face orice.

Nu mai cer renumărarea. E bătaie de joc! Cer reluarea alegerilor. Ce să mai renumăr? Știu eu ce au făcut afară? Acel candidat USR mergea printre saci… Vă dați seama că având astfel de imagini…

Trebuia să depui dovezi într-un anumit termen. Păi dacă noi am descoperit acum ce s-a întâmplat. Termenul a trecut. În cursul zilei de astăzi voi face sesizare la BEC.

Cer anularea alegerilor la București. S-a viciat votul primarului general. Nu cred că cineva care vede acele imagini… sunt indubitabile”, a declarat candidatul PSD la Primăria Sectorului 1.

Închide ×