News

Se anunță o vară toridă în 2020. Precizările șefei Administrației Naționale de Meteorologie

30.05.2020 | 13:45
Se anunta o vara torida in 2020 Precizarile sefei Administratiei Nationale de Meteorologie
ADVERTISEMENT

Elena Mateescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că primele luni din anul 2020 au fost cele mai călduroase din ultimii 141 de ani. Într-o intervenție la Digi24, Mateescu a precizat că există posibilitatea ca și această vară să se înscrie printre cele mai călduroase înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice.

Vara devine călduroasă după 5 iunie

Elena Mateescu a precizat că ianuarie și aprilie au fost lunile cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 141 de ani, în timp ce februarie și martie s-au plasat pe locul doi.

ADVERTISEMENT

Și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, cu abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsius”, a precizat șefa ANM.

În schimb, luna mai a fost mai răcoroasă, astfel că la final temepraturile medii din această lună vor mai reduse în comparație cu cele normale pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Vara 2020 cum arată și primele estimări la nivel mondial, este posibil să se alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice”, a precizat meteorologul.

În ce privește începutul verii, primele zile vor fi destul de reci, însă apoi temperaturile vor crește substanțial. ”În prima lună de vară, până în 4 iunie vorbim de instabilitate atmosferică și averse. Din 5 iunie temperaturile vor crește până spre 28 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca vara acestui an să se mențină în tendința de creștere a temperaturilor, în condițiile în care 2019 a fost cel mai călduros an în România din istoria măsurătorilor meteo.

Vara 2019 a fost a patra cea mai caldă vara din istoria măsurătorilor după 2012, 2007 și 2015, veri care confirmă această tendință”, a mai precizat directorul ANM.

ADVERTISEMENT