Scumpiri masive la legume sunt așteptate în toamnă, producătorii dând vina pe seceta din vară și intermediarii fiind acuzați că dublează sau triplează prețurile. Între aceștia și declarațiile politicienilor cum că țin inflația în frâu se află cumpărătorul care, ca de obicei, achită nota de plată.
Ca să nu rămână mai prejos de reputația de țară UE cu cele mai mari scumpiri, și în această toamnă România va afișa prețuri mai ridicate la legume, printre altele, adică produse de bază, nu cine știe ce importuri exotice. Inflația continuă să lovească buzunarele românilor, în ciuda asigurărilor date de autorități.
Deja în piețele din Capitală prețurile legumelor cresc vertiginos odată cu trecerea verii. Una din cele mai cerute legume în acest sezon, roșiile, se vând cu minim 10 lei pe kilogram, dar se cere și dublu, chiar dacă oficial statisticile arată o stabilitate a prețurilor față de anul trecut.
Producătorii susțin că seceta generată de temperaturile extrem de ridicate și de lipsa precipitațiilor au fost o lovitură pentru producțiile de legume, acestea fiind reduse în proporție de aproximativ 40%. Fermierii au fost nevoiți astfel să adune recoltele mai devreme și să mențină prețurile jos. Cei arătați cu degetul sunt intermediarii, care sunt acuzați că cresc prețurile de trei ori mai mult în piețe.
Dar seceta și spirala scumpirilor din cauza intermediarilor sunt probleme cunoscute autorităților de ani de zile – și nerezolvate. Rezultatul este că românii scot în fiecare an mai mulți bani din buzunar pentru aproape toată gama de produse. Spre exemplu, ardeii se vând tot cu 10 lei pe kilogram, în medie. Pentru vinete și cartofi se cer 6-7 lei pe kilogram. Astfel că cei care doresc să-și facă provizii pentru iarnă, noul val de scumpiri reprezintă o povară mai grea la bugetul gospodăriei.
Prețurile legumelor au crescut nu numai în București, ci și în vestul țării. Spre exemplu, în Oradea roșiile se vând la piață cu prețuri și de 8 lei kilogramul. Pentru vinete se cer 8 lei pe kilogram iar pentru gogonele 4-5 lei pe kilogram. Și aici, producătorii dau vina pe scumpirea combustibililor (motorină), energiei electrice și prețurilor mai mari pentru produsele fitosanitare.
Toamna este și sezonul punerii murăturilor, prezente în fiecare an pe masa românilor, un studiu (2014) precizând că 80% din locuitorii țării pregătesc murături pentru iarnă. Numai că doritorii de murături trebuie să facă față prețurilor din ce în ce mai ridicate și la capitolul banalelor murături.
La toamnă, o familie care vrea să-și aprivizioneze cămara cu murături va trebuie să cheltuie între 500 și chiar 1.000 de lei. Cei care nu pregătesc acasă murături au alternativa să le cumpere pe cele gata făcute. Acestea se vând în piețele din București la prețuri între 14 și 22 de lei pe kilogram, și chiar mai mult. Este o variantă mai convenabilă pentru cei care nu au timp sau bani să le pregătească.
Prețurile crescute la legume au adus nemulțumiri din partea populației, nevoită să-și recalculeze bugetele pentru pregătirile pentru iarnă și să caute alte soluții în fața scumpirilor. Mulți cumpărători se duc în piețe din alte orașe sau chiar la producători pentru a putea cumpăra ce își doresc. Creșterea prețurilor a avut efect și asupra cererii de legume, care a scăzut. Prognozele arată că prețurile la legume nu vor scădea în lunile următoare.