News

Se anunță un nou val de scumpiri. Când și pentru ce ar urma românii să plătească mai mult

Românii vor fi loviți din nou de scumpiri și vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru mai multe categorii. Despre ce este vorba
10.07.2024 | 10:09
Se anunta un nou val de scumpiri Cand si pentru ce ar urma romanii sa plateasca mai mult
Noi scumpiri a carburanți, electricitate și gaze ar putea apărea din nou. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se anunță mai multe scumpiri după ce Guvernul PSD – PNL a ordonat o majorare de aproape 40 de bani pe litru pentru combustibili, prețurile la motorină și benzină ar putea suferi o altă creștere substanțială.

Se scumpesc carburanții din nou

Economistul Adrian Negrescu a tras un semnal de alarmă într-un interviu pentru Ziare.com, avertizând că acest lucru va conduce la o nouă rundă de scumpiri pentru toate bunurile și serviciile.

ADVERTISEMENT

Previziunile recente ale experților internaționali și ale companiilor de renume indică o creștere a prețului petrolului. Aceasta se datorează unei scăderi a producției și unei creșteri a cererii globale de petrol.

„Ultimele estimări ale specialiștilor internaționali, ale companiilor de prestigiu, merg către o creștere a prețului petrolului, de 90-95 de dolari pe baril, față de 83-85 de dolari, cât este în momentul de față, pe fondul scăderii producției și creșterii cererii de petrol, la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Dacă petrolul se va scumpi în lunile următoare, mi-e teamă că va duce România la un nou val de inflație, pentru că suntem dependenți de evoluția prețului petrolului, în condițiile în care prețul petrolului influențează semnificativ tot ceea ce înseamnă zonă logistică în țara noastră”, a transmis Adrian Negrescu, pentru Ziare.com.

Se anunță scumpiri și la electricitate și gaze

După majorările de prețuri la combustibili, se preconizează scumpiri și la electricitate și gaze naturale. Începând din toamnă, prețurile la electricitate și gaze ar putea urca din nou, afectând astfel puterea de cumpărare a populației.

ADVERTISEMENT

Ultimele prognoze sugerează că, din toamnă, prețurile ar putea să revină pe un trend ascendent, iar populația trebuie să fie pregătită pentru aceste schimbări.

„Mai mult decât atât, noi, dacă nu luăm niște măsuri serioase de a sprijini extracția de petrol, creșterea producției de petrol din România și susținerea producătorilor locali, s-ar putea să devenim din ce în ce mai dependenți de importuri și acest lucru va influența semnificativ economia românească. Sunt elemente pe care trebuie să le luăm în calcul, inclusiv din perspectiva accesului la energia electrică și gaze.

ADVERTISEMENT

Ultimele estimări arată că, din toamnă, prețurile ar putea reveni pe creștere și va trebui să fim pregătiți pentru acest lucru. Dacă nu vom lua măsuri pentru a asigura necesarul de gaze, de exemplu, la un preț redus, s-ar putea să fim, din păcate, ‘victimele de serviciu’ ale acestui război al speculanților pe piața de energie”, a mai declarat analistul economic, pentru Ziare.com.

 

ADVERTISEMENT