Naţionala României aşteaptă decizia UEFA cu privire la meciul abandonat de Kosovo, vineri seară, pe Arena Naţională, la scorul de 0-0, însă tricolorii pregătesc şi ultima partidă din Liga Naţiunilor. Luni, România primeşte vizita Ciprului într-o confruntare care poate conta enorm în campania de calificare a tricolorilor la CM 2026.
România a abordat ultimele două etape din Liga Naţiunilor cu două obiective majore. Astfel, pe lângă câştigarea grupei cu un punctaj cât mai bun, performanţă care ne poate trimite în play-off-ul pentru Mondiale, important e şi clasamentul FIFA după care se vor trage la sorţi grupele în preliminariile clasice.
În acest moment, calculele arată că România are şanse foarte mari de a fi plasată în urna a doua, ceea ce îi poate conferi un avantaj considerabil în tentativa de a reveni la un Campionat Mondial după 28 de ani. Sistemul de calificare din zona europeană e unul cu 12 grupe şi doar câştigătoarele vor merge direct la turneul final.
În urna 1 se află ca de obicei marile forţe ale Europei (Franţa, Spania, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Italia, Germania, Croaţia), de unde cu greu se poate alege o adversară preferată, poate eventual Elveţia, Danemarca sau Austria, la cum arată deocamdată situaţia. Pentru că sfertfinalistele din Liga Naţiunilor A devin automat cap de serie la tragerea la sorţi, nu-i exclusă încă o surpriză majoră, precum Ungaria, Serbia sau Scoţia, deşi şansele sunt mici.
În schimb, dacă va rămâne în urna 2, România va evita rivale puternice precum Serbia, Ucraina, Turcia, Suedia, Polonia, Slovacia, Grecia, Norvegia sau Cehia. Comparativ, mai toate echipele din urna a treia (Scoţia, Slovenia, Finlanda, Irlanda, Georgia, Albania, Macedonia de Nord, Islanda, Bosnia, Irlanda de Nord, Muntenegru şi Israel) ar fi la îndemâna tricolorilor în bătălia de a obţine cel puţin locul al doilea, calificant în play-off-ul de 16 echipe care va stabili ultimele patru calificate la CM 2026.
Din urna a treia există o singură echipă, Scoţia, care poate urca în urna a doua, în locul uneia dintre Slovacia, România, Grecia, Norvegia sau Cehia, în urma rezultatelor acestor naţionale în ultimele două runde din Liga Naţiunilor.
Astfel, victoria surprinzătoare de vineri seară a Scoţiei contra Croaţiei, 1-0 la Glasgow, în Liga Naţiunilor A, ascute şi mai mult lupta pentru plasarea în urna a doua la tragerea la sorţi programată la 13 decembrie. Dacă vor câştiga şi ultimul meci, în deplasare cu Polonia, scoţienii vor aştepta paşii greşiţi alor celorlalte echipe precizate mai sus, inclusiv ai României.
În acest sens, specialiştii de la Football Meets Data au calculat şi au precizat rezultatele de care au nevoie naţionalele ameninţate din urna a doua pentru a nu fi depăşită de Scoţia. În cazul României, este vorba despre o victorie şi un egal în meciurile cu Kosovo şi Cipru.
De menţionat faptul că în această analiză nu s-a luat în calcul rezultatul de 0-0 înregistrat atunci când kosovarii au părăsit arena la meciul cu România, aşteptându-se scorul care va fi stabilit de UEFA la ”masa verde”. În concluzie, dacă României îi va fi acordată victoria cu 3-0, atunci un egal cu Cipru înseamnă risipirea emoţiilor privind prezenţa în urna a doua.
Totuşi, chiar dacă va fi depăşită de Scoţia, pentru ca România să pice în urna a treia trebuie ca toate celelalte echipe care sunt acum sub noi în urna 2 (Grecia, Norvegia şi Cehia) să obţină victorii pe linie în meciurile rămase. Ca urmare, tot Football meets Data a stabilit că România are 97 la sută şanse să-şi păstreze poziţia favorabilă.