News

Se cere reorganizarea administrativ-teritorială a României. Cum s-ar putea schimba harta țării

Tot mai multe voci din mediul de afaceri cer reorganizarea administrativ-teritorială a României. Cum s-ar putea schimba harta țării în viitorul apropiat.
28.04.2023 | 20:16
Se cere reorganizarea administrativteritoriala a Romaniei Cum sar putea schimba harta tarii
Se cere reorganizarea administrativ-teritorială a României. Cum s-ar putea schimba harta țării. Sursa foto: emaramures.ro
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, în spațiul public au reînceput dezbaterile privind reorganizarea administrativ-teritorială a României. În contextul alegerilor și a problemelor tot mai acute legate de absorbția banilor europeni, precum și a datelor din Recensământ, tot mai multe voci cer o reorganizare.

Varianta propusă de CCIR pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizație de promovare a mediului de afaceri, face un apel către autorități cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

În acest sens, CCIR și alte organizații patronale și asociații au lansat un apel către autorități pentru o reformă administrativă a României. Se cere o reorganizare teritorială și descentralizarea instituțiilor publice.

Prin această măsură se urmărește o eficiență și o creștere în calitatea serviciilor publice. Nu în ultimul rând, specialiștii vorbesc și de o stimularea în dezvoltarea economică și regională a țării.

ADVERTISEMENT

Camera de Comerţ şi Industrie a României vine și cu o propune pentru viitoarea hartă a României. Instituția cere reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15. De asemenea, se mai urmărește redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori. S-ar redefini și noţiunea de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.

”În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic.

ADVERTISEMENT

Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție. Mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate”, se arată pe site-ul CCIR.

O posibilă arhitectură cu 15 județe ar cuprinde: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov.

ADVERTISEMENT
harta româniei reorganizare administrativă
Se cere reorganizarea administrativ-teritorială a României. Cum s-ar putea schimba harta țării. Sursa foto: emaramures.ro

Alte variante pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României

O a doua variantă este cu 8 regiuni, în loc de 41 de județe. Propunerea s-ar înscrie în parametrii europeni. În plus, ar răspunde și cerințelor de absorbție a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat și o valorificare mult mai eficientă a acestora.

harta româniei reorganizare administrativă
Se cere reorganizarea administrativ-teritorială a României. Cum s-ar putea schimba harta țării. Sursa foto: emaramures.ro

Ar mai exista o a treia variantă, pe modelul Curților de Apel. Instanțele sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău și Braşov.

ADVERTISEMENT