Avocatul Poporului cere ”toleranță zero” față de cazurile de hărțuire sexuală în mediul academic, începând cu cel al profesorului Alfred Bulai. Renate Weber le-a adresat, în acest sens, câte o solicitare ministrelor Natalia Intotero (Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), Ligia Deca (Ministerul Educației), precum și rectorilor Remus Pricopie (SNSPA) și Sorin Câmpeanu (președinte al Consiliul Național al Rectorilor).
Cazul sociologului Alfred Bulai, acuzat că le solicita studentelor de la SNSPA să se dezbrace în fața lui, că le vorbea despre sex sau că le atingea în mod nepotrivit, a declanșat o reacție virulentă din partea Avocatului Poporului, care solicită ca universitățile să își adapteze codurile de etică și procedurile interne pentru a preveni, identifica și contracara hărțuirea sexuală sau orice altă formă de violență de gen.
Renate Weber spune că este nevoie de o abordare de tip ”toleranță zero” față de aceste manifestări, dar și politici publice care să pună accent pe protejarea tinerilor.
Cel mai dur mesaj a fost către Remus Pricopie, căruia i-a solicitat să informeze Avocatul Poporului despre momentul în care a luat la cunoștință despre acuzațiile aduse profesorului Alfred Bulai și ce măsuri au fost dispuse.
Weber vrea să afle dacă au mai existat plângeri sau sesizări la nivelul conducerii SNSPA referitoare la profesorul Bulai ”și/sau alți profesori ale căror nume este vehiculat în spațiul public” (cum ar fi cel al lui Marius Pieleanu, n.r.) de la studenți care au fost hărțuiți sexual. ”În caz afirmativ, cărui membru al conducerii universității i-au fost aduse la cunoștință astfel de fapte, în ce an și ce măsuri au fost luate la nivelul SNSPA”, se mai arată în document.
Nu în ultimul rând, Renate Weber vrea să afle dacă au existat propuneri de modificare a Codurilor de etică și care este motivul pentru care au fost respinse, dar și dacă există o persoană desemnată să gestioneze astfel de cazuri, precum și proceduri clare pentru potențialele victime.
Într-o altă sesizare, Avocatul Poporului îi cere Ligiei Deca, ministrul Educației, să exprime un punct de vedere privind cazurile de hărțuire sexuală în mediul academic, dar și să enumere măsurile pe care le are în vedere pentru prevenirea unor astfel de situații.
De asemenea, Renate Weber îi cere ministrului să ”clarifice cum va interveni eficient pentru îmbunătățirea eticii și deonotolgiei în mediul academic”.
Natalia Intotero, ministru al Familiei, a fost sesizată de Avocatul Poporului pentru completarea Strategiei Naționale pentru Tineret 2024 – 2027, astfel încât acesta să conțină și prevederi referitoare la violența de gen.
Și Sorin Câmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a primit o cerere de informare a instituției Avocatului Poporului referitoare la:
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în data de 29 iulie 2024, în legătură cu informațiile din spațiul public referitoare la profesorul și sociologul Alfred Bulai, acuzat de foste studente de fapte care ar putea fi circumscrise violenței de gen.
Potrivit mărturiilor victimelor, presupusele fapte se petreceau cu precădere în timpul stagiilor de practică. Profesorul le inducea victimelor sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă și le supunea unui tratament sexist și discriminator, cu efect puternic asupra sănătății mintale ale fetelor.