News

Se construiește, în sfârșit, ultimul lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Aici se găsește cel mai lung tunel din România. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita trei mari orașe

Vești importante de la autoritățile: după lungi așteptări, se construiește ultimul lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de șoferi din România.
13.04.2025 | 08:00
Se construieste in sfarsit ultimul lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de romani Aici se gaseste cel mai lung tunel din Romania Timpul pe drum se va reduce considerabil soferii vor evita trei mari orase
Vești bune de la Guvern: se construiește ultimul lor din A3, autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Sursa foto: Wikipedia / CNAIR / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul României, prin vocea ministrului Transporturilor, anunță că se construiește, în sfârșit, ultimul lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de șoferi. Drumul are peste 600 de km în total și pe traseul său se află cel mai lung tunel din țara noastră.

Undă verde pentru autostrada de care au nevoie sute de mii de români

”Drumul fără sfârșit”, așa a fost numită Autostrada Transilvania (A3). Au trecut mai bine de două decenii de când americanii de la Bechtel și autoritățile române au inaugurat lucrările la această șosea. Anul trecut se circulau pe doar 140 de kilometri, iar CNAIR spune că unele porțiuni vor fi gata abia peste patru ani.

ADVERTISEMENT

Pe 16 iunie 2004, premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, și reprezentanții companiei americane Bechtel au mers la Săvădisla, în județul Cluj. De acolo au pornit lucrările la Autostrada Transilvania.

Despre acest drum, autoritățile spuneau acum 20 de ani, că ”va lega Europa de România”. Teoretic, lucrările trebuiau să fie gata în 2012. Realitatea din teren este una cruntă pentru români: încă mai este mult de lucru la această șosea.

ADVERTISEMENT

Vine însă o veste bună de la Guvern. Miercuri, 8 aprilie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că la sfârșitul săptămânii în curs va fi semnat contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania.

E vorba de cele două tronsoane ale A3, dintre Poarta Sălajului şi Nuşfalău. Acest traseu include şi Tunelul Meseş, cel mai lung tunel de autostradă din România.

ADVERTISEMENT

”O veste bună. La sfârșitul acestei săptămâni vom semna ultimul și cel mai valoros lot ca și sumă de pe Autostrada Transilvaniei. Și aici vorbim de lotul de la Poarta Sălajului la Nușfalău.

ADVERTISEMENT

Este un contract de 6,62 miliarde de de lei, cel mai mare contract din istoria CNAIR și cu ocazia semnării acestui contract, toate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție, și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și totodată de la Suplaclu de Barcău până la Biharia”, a spus ministrul pe TikTok, citat de Economedia.

Tunelul Meseş, de aproape 3 km, cel mai lung din România

Tunelul Meseș, aflat pe A3, are lungimea de 2.890 metri. Este cel mai lung tunel de autostradă planificat să fie construit în România la această dată. Este amplasat pe Autostrada Transilvania la sud-vestul localității Zalău, având denumirea de la masivul pe care îl străpunge, Muntele Meseș, între Ciumărna și Crasna.

Tunelul este format din două galerii unidirecționale care împreună totalizează 5,78 km. Mai are 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de aproximativ 13 km).

Prin ce orașe va trece Autostrada Transilvania

Conform planului de construcție, Autostrada Transilvania pleacă de la București spre nord. Ea străpunge Munții Carpați prin Valea Prahovei și străbate apoi Podișul Transilvaniei pe direcția SE-NV. În final, ajunge în nordul Carpaților Occidentali, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Borș.

Grație acestei șosele de mare viteză, timpul petrecut în trafic de șoferi scade dramatic în comparație cu ceea ce se întâmplă în prezent. Românii nu vor mai fi nevoiți să intre prin mai multe orașe mari, precum Capitala, Brașov și Cluj-Napoca. La general, Autostrada A3 va lega orașele București, Ploiești, Brașov, Făgăraș, Sighișoara, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Zalău și Oradea.

Planurile guvernanților pentru 2025 sunt ambițioase. Autostrada Transilvania va primi cea mai mare alocare de fonduri, dintre proiectele rutiere. Suma va fi de 2,4 ori mai mare față de 2020.

Ministerul Transporturilor a anunțat 894,5 milioane de lei pentru Autostrada A3. Antreprenorul român Dorinel Umbrărescu a preluat șantierul Autostrăzii Transilvania, după ce anul trecut a câștigat două contracte, pentru tronsoanele Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului. Un alt antreprenor român care a intrat pe șantier este compania Trameco, de la Oradea. Acesta a câștigat contractul pentru tronsonul Chiribiș – Biharia.