Un actor important din sectorul energetic intern construiește o nouă fabrică în România. Investițiile pentru această unitate se ridică la suma de 560 milioane euro.
Încă din prima jumătate a acestui an, Petrom a anunțat că va investi peste 500 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune.
Planurile gigantului constau în construirea unei instalații SAF/HVO și a două instalații de producție de hidrogen verde care să fie utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor.
Între timp, OMV Petrom a luat decizia finală de a construi această fabrică. Compania, care reprezintă în acest moment cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, a primit acord de mediu pentru proiectul construiri unei instalații de fabricare de combustibili ”sustenabili” pentru aviație și motorină auto din surse regenerabile la rafinăria Petrobrazi, transmite Profit.ro.
Noua fabrică din Ploiești urmează a fi ridicată în următorii 2 ani. Această unitatea de producție este construită pe un amplasament cu suprafața de peste 3 hectare, aflat pe platforma industrială a rafinăriei Petrobrazi.
Conform sursei citate, fabrica va avea o capacitate de producție de circa 788 tone pe zi, respectiv aproape 276.000 tone pe an. Va opera la 100% din capacitatea nominală și 50% din capacitatea minimă în condiții stabile, cu regim de funcționare de 350 de zile/8.400 de ore pe an, se arată în documentația proiectului.
Acest amplu proiect din Prahova va mai include o instalație nouă de hidrotratare a materiilor prime bio, o nouă stație electrică, o nouă faclă de joasă presiune, sisteme de utilități și de gestionare a noilor fluxuri uzate/reziduale evacuate din instalație (luându-se în considerare și utilizarea în comun cu instalațiile existente a unor astfel de sisteme), precum și facilități logistice și de depozitare, în exteriorul limitelor instalației pentru materii prime și produse.
Fabrica din Ploiești va avea și două instalații pentru producția de hidrogen verde. Investițiile pentru acestea sunt estimate la 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).
În procesul de fabricație al unității se vor utiliza materii regenerabile din surse regenerabile pretratate, respectiv ulei de gătit uzat și ulei vegetal. Fabrica va produce motorină Green Diesel și combustibil pentru aviație SAF (Sustainable Aviation Fuel).