Șoferii din România primesc noi vești bune, după ce autoritățile au anunțat construirea unui nou drum de mare viteză. Va avea peste 70 de km, zeci de poduri / pasaje și două parcări.
Undă verde pentru Drumul Expres Focșani – Brăila. Pe 1 septembrie, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a transmis, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru proiectarea și execuția șoselei.
Vorbim de o investiție estimată la aproximativ 1 miliard de Euro. Banii au ca sursă fonduri europene. Este primul proiect de infrastructură mare pe care CNIR îl lansează în licitație.
La mijlocul lunii trecute, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, venea cu o nouă veste bună. Oficialul Guvernului anunța că un nou pas pentru construcție șoselei a fost făcut.
”Pas important pentru construcția Drumului Expres Focșani-Brăila! CNIR a transmis, astăzi (n.r. 17 septembrie), spre publicare în SEAP contractul pentru proiectarea și execuția acestui nou drum de mare viteză (73 km). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 octombrie 2024”, scria Grindeanu, pe Facebook.
Drumul de mare viteză din sudul țării va avea o lungime de 73 kilometri. Durata contractului va fi de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.
Șoferii vor avea la dispoziție două benzi pe sens. Șoseaua va avea un acostament consolidat și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană. Pe traseu mai sunt prevăzute 6 noduri rutiere și 57 de structuri – poduri și pasaje.
Traseul Drumului Expres Focșani – Brăila, care are o lungime exactă de 73,524 km, se împarte în 3 loturi distincte, respectiv:
După ce va fi dat în folosință, Drumul Expres Focșani – Brăila va reprezenta o legătură între Autostrada Moldovei Ploiești – Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța.
”Contractul pentru proiectare și execuție va fi publicat în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP) într-un singur lot, devenind astfel, cel mai lung tronson de Drum de Mare Viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract”, a scris, pe Facebook, directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.