Este vorba despre un pod feroviar pe Valea Jiului. Potrivit anunțului oficial publicat în sistemul electronic de achiziții publice, podul care trebuie construit îl va înlocui pe cel deja existent la kilometrul 78+046 pe linia CF 116 Petroșani – Simeria. Valoarea totală a contractului va depăși 40 milioane de lei.
”Podul de la km 78+046 se află pe linia de cale ferată dublă electrificată 116 Simeria-Livezeni, în stația Petroșani cap Y, asigură traversarea Râului Jiul de Est cu oblicitate de aproximativ 58⁰ pe valea care o traversează și deservește trei linii de cale ferată: curentă, depou și de tragere. Este realizat din grinzi gemene simplu rezemate, trei deschideri de câte 26,00 m, pentru fiecare linie de cale ferată”, se arată în anunțul oficial.
Așadar, dacă totul va decurge conform planului, românii care tranzitează acea zonă cu trenul vor trece peste un pod care îl va înlocui pe cel existent. Proiectul tehnic trebuie să respecte HG 907/2016. Conform Club Feroviar, documentațiile tehnico-economice pentru acest proiect pot fi realizate doar de proiectanții de specialitate ce dețin agrementări tehnice feroviare eliberate de AFER.
Executantul trebuie să dispună de prezinte dovada că este pregătit pentru un astfel de proiect important. Investiția va fi finanțată prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 aprilie 2025, ora 15:00, însă ofertele trebuie să fie valabile până pe 23 octombrie 2025.
România se folosește de fonduri europene pentru a-și dezvolta infrastructura, iar acest lucru se vede. De exemplu, în urmă cu o lună Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Pod CF nou km 317+950, linia CF Deda – Războieni”. Desigur, construirea noului pod implică dărâmarea celui existent.
Este vorba despre un pod feroviar important din județul Mureș, care leagă comunele Bogata și Cuci. Finanțarea se va realiza din fonduri de la bugetul de stat, dar și alte surse cum ar fi bani europeni. Valoarea totală a investiției este de 147 milioane de lei și este estimat că lucrările vor dura 20 de luni.
”Investiția se încadrează în programul de reducere a restricțiilor de viteză. În prezent pe pod se circulă cu o restricție de viteză de 30 km/h și restricție de tonaj. Prin realizarea investiției se crește viteza de circulație la viteza proiectată de 85 km/h pentru trenurile de călători”, se arată în nota de fundamentare.