News

Se construiește un portavion de drone la Galați. Cum arată nava care poate acorda asistență în caz de dezastre

Șantierul naval din Galați are în lucru un proiect impresionant, mai exact un portavion care poate lansa drone de orice tip, cum ar fi aeriene, plutitoare sau subacvatice.
15.06.2024 | 09:50
Se construieste un portavion de drone la Galati Cum arata nava care poate acorda asistenta in caz de dezastre
Se construiește un portavion de drone la Galați. Cum arată nava care poate acorda asistență în caz de dezastre
ADVERTISEMENT

Nava a fost comandată de Guvernul Portugaliei și se va alătura altor proiecte majore, care sunt deja în lucru în țara noastră, dar care sunt destinate forțelor armate din întreaga lume. Între timp, România nu e în stare să construiască niște corvete sau să modernizeze fregate Ferdinand și Regina Maria.

Se construiește un portavion de drone la Galați

Conform Știrile PRO TV, portavionul pentru drone la care se lucrează la Galați va avea o punte de zbor de 100 de metri și o rampă de lansare a vehiculelor subacvatice. Directorul general al șantierului, Doru Gaibăr, a oferit mai multe detalii despre acest proiect militar spectaculos.

ADVERTISEMENT

”E o navă nouă, inedită chiar și pentru noi. Dronele sunt de diferite tipuri și au diferite roluri unele dintre ele vor trebui preluate, altele doar duse în zona în care trebuie să fie expediate”, arată șeful șantierului Galați. Nava a fost gândită pentru misiuni de salvare pe mare, dar și pentru a acorda asistență în caz de dezastre.

Ar avea o capacitate de a rămâne departe de țărm mai bine de o lună și jumătate. Interesant, nu doar Portugalia are în lucru nave de război la Galați. Asta, pentru că și Pakistanul a comandat două nave militare, una dintre ele fiind deja în probe, pe mare. Ca de obicei, însă, țara noastră construiește proiecte majore pentru alții, însă nu este în stare să investească 1 leu în infrastructura proprie.

ADVERTISEMENT

Marina militară română este la pământ, cu toate că în Marea Neagră există un război adevărat între Rusia și Ucraina. A existat o tentativă timidă de a dota marina țării noastre cu mai multe corvete, mai exact patru, însă compania franco-română care a câștigat licitația a renunțat în cele din urmă la proiect.

Carrier drone
Carrier drone

România vrea să cumpere submarine Scorpene din Franța

”Din păcate, ei nu au reușit să se pună de acord astfel încât să se închidă licitația cu un succes, ca sa vorbim așa, adică semnarea contractului și trecerea efectivă la fabricarea în țară a acestor corvete – de care Forțele Navale Române au în continuare nevoie”, a explicat generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.

ADVERTISEMENT

O ultimă șansă pentru România ar fi programul Corveta Europeană, o cooperare între mai multe state din UE care doresc să dezvolte un prototip pentru o asemenea navă. Deși România nu a contribuit financiar în prima etapă, cea a dezvoltării designului iniția,, MApN își dorește să modernizeze fregatele Ferdinand și Regina Maria. Problema e că vasele au peste 40 de ani, deci modernizarea lor s-ar putea să fie fără sens.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doi ani, ministrul apărării de atunci Vasile Dîncu, se lăuda că țara noastră vrea să cumpere două submarine Scorpene de producție franceză. Aceste submarine se pot scufunda la o adâncime de 350 de metri, având o autonomie de 50 de zile și dispun de șase tuburi de torpilă și de rachete antinavă și antiaeriene. Un submarin Scorpene costă 450 de milioane de euro.

”Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi de elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, declara atunci ministrul Vasile Dîncu.s

Tags: