Vești excelente pentru peste 160.000 de români: aceștia vor primi suma de 300 de lei începând cu această toamnă. Care sunt criteriile de acordare a acestor bani.
Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023 vine cu un set de măsuri extrem de așteptate de elevi.
Începând cu anul școlar 2024 – 2025, mai mulți elevi din România vor avea un nou tip de bursă: cea ”de reziliență”. Aceasta are o valoare de 300 de lei și se acordă în paralel cu celelalte tipuri de burse.
Bursa de reziliență va fi acordată primilor 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50.
”Bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul Școlii din Spital sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
În primăvară, reprezentanții Ministerului Educației estimau că cel puțin 164.000 de elevi se încadrează în criteriile bursei de mai sus. De notat că în România sunt aproximativ 3.000.000 de elevi.
”Această bursă vorbește despre cei care ar putea mai mult, dar care, prin acest instrument, sunt motivați suplimentar să-și crească performanța”, a explicat Ligia Deca, în martie, pentru România Liberă.
În anul școlar care urmează, peste jumătate de milion de elevi din România vor primi burse. În unele situații, bursa de reziliență va înlocui bursa de merit, care va fi acordată doar elevilor care au media 9,50 și care nu au nota scăzută la purtare.
”Bursa de merit se în continuare și elevilor cu premii la olimpiade județene. Va avea același cuantum ca până acum – 450 de lei. Bursele de merit și reziliență cumulate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase”, a mai spus Ligia Deca.
Cele 6 tipuri de burse de care beneficiază elevii: