O categorie de români va beneficia de bani de la stat, cardurile urmând să fie încărcate de la 1 noiembrie. Ajutorul financiar va fi distribuit în următoarele cinci luni, până la finalul lui martie 2025.
Este vorba despre ajutorul pentru încălzirea locuinței. Beneficiarii sunt cei care fac parte din familii cu venituri modeste, dar și persoanele singure ale căror venituri nu depășesc 2.053 de lei pe lună.
În cazul familiilor, venitul mediu lunar pe membru nu trebuie să depășească 1.386 de lei. În această categorie se încadrează și pensionarii. În situația celor ale căror pensii au crescut la 1 septembrie, în urma recalculării, se va ține cont de talonul de pensie din luna august.
„Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depăşească 2.053 de lei.
Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite”, a transmis Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Consumatorii vulnerabili care vor să primească acest ajutor de încălzire trebuie să depună o cerere în acest sens. Aceasta poate fi ridicată de la primărie sau de pe site-ul acesteia. Pentru a beneficia de acest drept începând cu luna depunerii documentului, cererea trebuie înregistrată până pe 20 ale lunii.
Valoarea ajutorului de încălzire va depinde de venitul consumatorilor. În funcție de sistemul de încălzire, nu poate fi mai mică de 250 lei/lună pentru gaze naturale. 500 lei/lună pentru energie electrică și 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Perioada de depunere a cererilor este diferită, în funcție de primăria fiecărei localități. În ceea ce privește suplimentul de energie, acesta poate fi acordat în fiecare lună pe durata întregului an.
De asemenea, valorile sunt diferite. Beneficiarii pot primi 30 de lei/lună pentru energie electrică, 10 lei/lună pentru gaze naturale, 10 lei/lună pentru energie termică, 20 lei/lună pentru combustibili solizi/petrolieri, respectiv 70 lei/lună în cazul în care energia electrică este singura sursă utilizată.