Anul 2025 aduce sume importante de bani de la stat pentru o categorie importantă de români. Există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru ca cetățenii să fie eligibili pentru primirea fondurilor.
Joi, 5 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial proiectul de H.G. privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.
Programul este destinat producătorilor de legume din spații protejate, sere și solarii. Acesta constă într-un ajutor de minimis de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar.
E important de punctat că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Conform datelor tehnice din proiectul aflat în dezbatere publică, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în perioada 2024-2025,
pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, după cum urmează:
a) tomate – Solanum lycopersicum L;
b) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar – Capsicum annuum L;
c) castraveţi – Cucumis sativus L;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L;
e) salată – Lactuca sativa L;
f) spanac – Spinacea oleracea L;
g) ceapă verde – Allium cepa L.
În același mesaj, Ministerul Agriculturii a anunțat și care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte legumicultorii. În primul rând, banii se acordă pentru trei categorii de producătorii.
E vorba de producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.
Apoi de producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. A treia categoria este cea a producătorilor agricoli persoane juridice.
Legumicultorii trebuie să știe că, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:
Nu în ultimul rând, oamenii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii.
Cetățenii mai trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.
Proiectul mai arată că valorificarea producțiilor prevăzute mai sus se face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025 inclusiv. Sumele de bani reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 25 februarie 2025.