News

Se dau bani de la stat. Românii care pot să primească până la 20.000 de euro

Guvernul României va lansa programul ”Rabla” pentru tractoare, suma pusă la bătaie fiind de 100 de milioane de euro. Fermierii vor primi vouchere de 20.000 de euro.
30.05.2024 | 21:27
Se dau bani de la stat Romanii care pot sa primeasca pana la 20000 de euro
Se dau bani de la stat. Românii care pot să primească până la 20.000 de euro. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Programul de stimulare a ”înnoirii Parcului Național de tractoare și mașini agricole”, botezat ”Rabla pentru tractoare”, a fost gândit pentru ca 5.000 de fermieri să primească vouchere de 20.000 de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru achiziționarea de tractoare sau utilaje noi. Vestea cea mare a fost dată de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Românii care pot să primească până la 20.000 de euro prin programul ”Rabla pentru tractoare”

”Tractoare noi pentru fermieri! Începe Programul Rabla! Împreună cu Ministerul Mediului am lansat Programul de stimulare a înnoirii Parcului Naţional de tractoare şi maşini agricole, care a fost aprobat în şedinţa de Guvern”, a transmis ministrul Florin Barbu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Cei 5.000 de fermieri vor trebui să se înscrie în acest program pentru a-și cumpăra un tractor nou. ”5.000 de fermieri vor putea beneficia de acest program şi vor primi vouchere de 20.000 de euro pentru achiziţionarea de tractoare sau alte utilaje noi, iar bugetul alocat pentru acest program este de 100 milioane euro”, a completat ministrul, conform Observatornews.ro.

Totodată, ministrul Florin Barbu le-a reamintit fermierilor că el și partidul său și-au respectat angajamentul de a susține agricultura. De asemenea, Marcel Ciolacu anunța că Guvernul va finanța prin Fondul pentru mediu acest program ”Rabla pentru tractoare”.

ADVERTISEMENT

De acest program vor beneficia micii fermieri, însă aceștia trebuie să își pregătească dosarul înainte de a primi acești bani. Cel mai probabil informațiile complete vor fi făcute publice de către Ministerul Agriculturii în următoarele zile.

Măsuri dure pentru cei ce delistează produse românești cu preț mai mic

Ministrul agriculturii anunțase în urmă cu 24 de ore că delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri. Proiectul de act normativ este acum în lucru în Ministerul Agriculturii. Situația va fi tranșată după discuții serioase cu procesatorii și retailerii în 11-12 iunie.

ADVERTISEMENT

“În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri.

Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult.

ADVERTISEMENT

Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”, a explicat Florin Barbu. Politicienii din România iau în serios avertismentele din ultima vreme venite din partea specialiștilor, care arată că există abuzuri împotriva brandurilor românești de renume, care sunt scoase fără motiv de la raft.

ADVERTISEMENT