News

Se deschide o nouă bancă de stat în România în luna iunie. Anunț important pentru milioane de români

În România, din iunie 2023, se va deschide o nouă bancă de stat. Anunțul extrem de important pentru milioane de cetățeni.
27.05.2023 | 15:47
Se deschide o noua banca de stat in Romania in luna iunie Anunt important pentru milioane de romani
Din iunie, apare o nouă bancă de stat în România. Anunț important pentru milioane de români. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

O nouă bancă de stat va apărea în România în luna iunie a anului în curs. Acest anunț extrem de important a fost făcut vineri, 26 mai, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Din iunie, apare o nouă bancă de stat în România. Anunț important pentru milioane de români

După CEC Bank şi Exim Banca Românească, cetățenii din România vor avea parte de o a treia bancă de stat. Din iunie, celor două li se va adăuga o nouă bancă publică: Banca de Dezvoltare a României (BDR). Informația a fost dată publicității de Adrian Câciu, ministrul finanţelor.

ADVERTISEMENT

În acest timp am reușit să capitalizăm și să întărim băncile românești și nu vreau să se înțeleagă greșit, este nevoie ca pentru politicile publice să ai market maker, dacă vreți, care să conducă programele și apoi, prin atracție vor veni și celelalte elemente ale sistemului bancar deopotrivă să ajute.

Și în felul acesta cel puțin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, închidere a fuziunii cu Banca Românească și mai nou, construcția noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înființată”, a declarat acesta, conform bugetul.ro.

ADVERTISEMENT

Banca de Dezvoltare a României pleacă la drum cu un capital social iniţial de 3 miliarde de lei. Vorbim de o instituţie de credit ce va susţine dezvoltarea întreprinderilor româneşti şi alte entităţi ce aparţin sectorului public şi privat.

Adrian Câciu a mai spus că România, fără fonduri europene şi fără instrumentele financiare europene, ”nu are la momentul acesta capacitatea să-şi producă propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare. Ar avea o capacitate redusă doar pentru menţinere”.

ADVERTISEMENT

Care sunt băncile de stat existente în acest moment în România

În prezent, România are integrate în sistemul financiar intern două bănci ce aparţin statului. E vorba de CEC Bank şi Exim Banca Românească. Conform celui mai recent raport valabil pentru anul 2022, CEC Bank este a 6-a bancă din sistemul bancar.

Casa de Economii și Consemnațiuni (C.E.C., mai nou CEC Bank) reprezintă o instituție bancară din România, deținută de stat. A fost înființată în 1864. În decembrie 2022, CEC Bank avea active de circa 61 mld. lei și avea cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.

ADVERTISEMENT

Cealaltă instituție bancară internă, Exim Banca Românească, este a 9-a cu active de 23 milioane lei. Banca de Export-Import a României a fost înființată în anul 1992 ca societate comercială pe acțiuni, având ca acționar majoritar statul român.

ADVERTISEMENT