În România se va deschide o nouă fabrică. De această investiție va beneficia un oraș mic din țară, iar locuitorii vor avea noi locuri de muncă. Construcția va începe în viitorul apropiat.
Anul viitor, o nouă fabrică se va deschide la noi în țară, pe platforma fostei exploatări de cărbune de la Petrila. Fabrica va produce subansambluri destinate echipamentelor din industria energiei regenerabile.
Lucrările pentru noua unitate vor începe din vara acestui an. Anunțul a făcut făcut de către reprezentanții companiei RenewAcad, la lansarea oficială a acestui proiect.
Se estimează că aproximativ 50 de muncitori vor lucra în fabrică, la început. Aceștia vor fi calificați în noile meserii prin intermediul programelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.
Această fabrică este una dintre cele trei investiții pe care compania vrea să le dezvolte, în următorii 2 – 3 ani, în zona orașului Petrila.
Valoarea primei investiții este de 49 de milioane de lei. Investitorul își propune să realizeze, prin aceasta, diferite elemente constructive, baterii, precum și carcase pentru stocarea energiei electrice. O linie de producție de cablaje, dar și roboții automați de curățare a panourilor fotovoltaice vor fi realizate.
“După prima investiţie, fabrica de baterii, vom face o a doua, o instalaţie de 20 MWh, instalaţie de stocare a energiei electrice, pe acelaşi teren, şi ne propunem să facem servicii de sistem pentru Sistemul Energetic Naţional.
Este o investiţie de aproximativ 15 milioane de euro. În a treia etapă, pe un teren de la Consiliul Judeţean, ne propunem să construim o baterie de 50 MWh, care va reprezenta o investiţie de peste 20 de milioane de euro”, a declarat Sebastian Enache, directorul companiei, potrivit Agerpres.
Directorul a mai anunțat, de asemenea, că este dorită și o colaborare cu Universitatea din Petroșani. Acest lucru îi va ajuta pe inginerii aflați la început de drum, care vor să-și facă o carieră în activitatea de proiectare și cercetare-dezvoltare.
La eveniment a fost prezent și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Acesta a asigurat dezvoltatorul, dar și autoritățile locale din Petrila că implementarea proiectului și extinderea acestuia vor fi susținute de instituția Consiliului Județean Hunedoara, prin Programul de Tranziție Justă.
“Mă bucur că şi prin acest proiect zona fostei Mine Petrila se transformă ireversibil spre ceea ce ne-am propus cu toţii, atunci când ne-am asumat să preluăm perimetrul şi clădirile fostei mine, respectiv un hub energetic, un hub tehnologic şi un hub cultural”, a declarat Costel Avram. Mina Petrila a fost închisă în urmă cu un deceniu.