O idee inedită vine din partea Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” din Timişoara. Laboratorul de carne hibrid ce urmează să fie deschis în Timişoara este o premieră în ţara noastră. De asemenea, este o colaborare între Facultatea de Inginerie Alimentară şi The Family Butchers. Noul proiect se va numi “Laboratorul consumatorului”.
Laboratorul Consumatorului este primul laborator de carne hibrid din România. Acolo se vor co-crea produse din carne hibrid, ce conţin mai multe elemente vegetale. Iniţiativa inedită face parte din proiectul ELIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024.
Ceea ce face acest proiect şi mai inovativ este ideea de a implica consumatorii în procesul de creare a cărnii hibrid. Acest lucru se va efectua prin feedback-uri din partea consumatorilor, dar şi cu ajutorul ideilor acestora.
“Prin intermediul laboratorului, ne propunem să răspundem cerințelor și preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele din carne hibrid, promovând în același timp principii de durabilitate și inovație în industria alimentară.
Colaborarea cu The Family Butchers SRL este esențială pentru a traduce ideile formulate în cadrul laboratorului în produse concrete, care să aducă valoare consumatorilor”, spun specialiştii din cadrul proiectului.
Carnea hibrid este un produs cât se poate de sănătos. Nu este nimic artificil legat de ea, ci din contră. Produsele din carne hibrid vor conţine carne, dar şi ingrediente vegetale precum mazăre, năut, linte şi lupin. De altfel, acest produs va avea în conţinut o cantitate mai mică de carne, grăsimi şi colesterol, predominând astfel proteinele.
Carnea hibrid este benefică şi pentru persoanele care îşi doresc să piardă în greutate. Acest produs va avea în compoziţie fibre dietetice, şi compusi bioactivi, ce sunt esenţiali în orice dietă. Este de menţionat faptul că aceste componente nu se găsesc în carnea obişnuită.
Cei de la ELIT Food RIS îşi doresc în primul rând o stimulare a dezvoltării economice alimentare, dar şi educarea consumatorului. Beneficiile consumului de carne hibrid sunt numeroase, iar pentru ca acest aspect să fie cunoscut şi de către consumator este nevoie de informare, dar mai ales de implicare în precesul de co-creare a cărnii.
De asemenea, Laboratorul Consumatorului este un loc creat pentru facilitarea colaborării dintre cercetători, antreprenori, dar şi consumatori, lucru care este foarte important.