News

Se deschide traficul pe Centura Mihăilești. Cum arată acum drumul de 3 km la care s-a lucrat 10 ani – VIDEO

Centura Mihăilești de pe DN6, lângă București, va fi deschisă cu o întârziere de doi ani. Compania de drumuri încearcă să facă această șosea încă din 2011.
26.11.2021 | 15:03
Se deschide traficul pe Centura Mihailesti Cum arata acum drumul de 3 km la care sa lucrat 10 ani  VIDEO
ADVERTISEMENT

Au trecut zece ani de când CNADNR și-a propus să realizeze o șosea simplă, de numai trei kilometri, cu câte două benzi pe sens și cu separator de trafic. Aceasta va fi inaugurată vineri, cu o întârziere de doi ani.

Traficul rutier pe Centura Mihăilești, de pe DN6, lângă București, va fi deschis începând de vineri, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Irinel Scrioșteanu.

ADVERTISEMENT

„Astăzi se dă în trafic Centura Mihăilești, vedeți cum arată”, a scris Scrioșteanu pe Facebook. Acesta a postat și câteva imagini din dronă și de la sol cu noul drum.

Varianta de ocolire Mihăilești (Giurgiu – pe DN6, în apropiere de București) este o șosea cu câte două benzi pe sens, cu o lungime de circa 3,2 kilometri.

ADVERTISEMENT

Chinul construirii unei șosele de 3 kilometri

Compania de Drumuri a încercat încă din 2011 să ducă la bun sfârșit această centură, dar primele două contracte semnate au fost reziliate.

CNADNR a demarat proiectul în 2011, iar licitaţia a fost câştigată de spaniolii de la Contrat Ingineria Y Obras pentru drumul de 3,18 kilometri. Constructorul s-a retras, însă, după numai câteva luni din acest proiect.

ADVERTISEMENT

Compania de Drumuri a reușit abia în 2016 să găsească alt ofertant pentru centură, tot din Spania. După doi ani, cei de la Copisa Constructora Pirenaica SA au renunțat și ei la această lucrare ajunsă în stadiul de 15% din proiect.

„Proiectul s-a înțepenit în birocrație (relocări de utilități, exproprieri, canale evacuare ape pluviale) și mobilizarea slabă a constructorului care au generat dispute surde între CNAIR și antreprenor (lucrări necertificate și neplătite, pasarea responsabilității, acuzații reciproce)“, arăta în 2019 Asociația Pro Infrastructura.

ADVERTISEMENT

Un proiect încheiat după a treia încercare

Ministerul Transporturilor a reziliat contractul în 2019 și a relansat licitația de execuție în 2020.

„Până la urmă s-a ajuns la ruperea ‘contractului’ în fața presei, pusă în scenă pe 04.04.2019 de ‘ministrul’ Transporturilor Răzvan Cuc. Un circ penibil și ieftin care în niciun caz nu rezolvă problema de fond: incapacitatea de a termina în 7 ani de zile (!) un drum cu două benzi pe sens lung de 3 km și ceva, aflat în plină câmpie, care nu are noduri denivelate sau poduri (doar un podeț mai măricel). RUȘINE!“, preciza asociația într-un mesaj publicat pe Facebook.

Proiectul a fost preluat în decembrie 2020 de un nou contructor, Viarom Construct. Noul contract, în valoare de 37 milioane de lei, a avut un termen de execuție de 12 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a menționat, la predarea mandatului său, proiectul centurii Mihăilești printre cele care vor fi finalizate în 2021.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în luna februarie, iar construirea centurii a debutat în primăvară.

ADVERTISEMENT