News

Se fac angajări în România! Peste 28.000 de locuri de muncă, scoase pe piaţă! Ce meserii se caută şi câţi bani se dau

03.04.2019 | 16:26
Se fac angajari in Romania Peste 28000 de locuri de munca scoase pe piata Ce meserii se cauta si cati bani se dau

Sunt peste 28.000 de locuri de muncă disponibile la nivel național, conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cele mai multe dintre acestea sunt oferite pentru agenții de securitate și muncitorii necalificați.

În ce domenii sunt disponibile cele mai multe locuri de muncă

Cele mai recente date ale ANOFM, publicate miercuri, 3 aprilie, arată că angajatorii au libere peste 28.627 de locuri de muncă la nivelul întregii țări. Cei mai căutați sunt agenții de securitate (2801 locuri), lucrătorii comerciali (1.466) și muncitorii necalificați la asamblarea și montarea pieselor (1.146).

Ofertele de locuri de muncă mai cuprind posturi de confecţioner-asamblor articole din textile (729), manipulant mărfuri (708), muncitor necalificat în industria confecţiilor (675). Totodată, mai sunt disponibile joburi și pentru muncitorii necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli și zidărie (638), vânzători (620), casierp (619) și lăcătuşi mecanici (563).

Numărul de locuri de muncă vacante la nivel național, la începutul lui aprilie, este de 28.627, conform ANOFM

Majoritea locurilor de muncă vacante, destinate celor cu studii liceale

Din totalul acestor locuri de muncă, doar 1.443 sunt destinate celor care au studii superioare (ingineri, programatori, medici) și 17.022 pentru cei care au finalizat studiile liceale sau postliceale. Restul sunt pentru cei care au studii primare sau nu au niciun fel de studii. De menționat că salariile sunt mai mari pentru cei cu studii universitare, cei fără studii sau studii primare fiind încadrați, de obicei, cu salariul minim.

Oferta actualizată de locuri de muncă poate fi consultată pe site-ul Agenției (www.anofm.ro), secțiunea Persoane fizice/Locuri de muncă vacante. Joburile disponibile la nivel județean pot fi consultate pe site-urile fiecărei agenții pentru ocuparea forței de muncă din județ/municipiu sau la sediul acestora.

În luna ianuarie a acestui an, rata șomajului scăzuse la 3,9%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, la nivelul României se înregistrau 354.000 de șomeri, în scădere față de luna ianuarie a anului trecut, când 403.000 de persoane nu aveau loc de muncă. Majoritatea șomerilor făceau parte din categoria de vârstă 40-49 de ani, urmați de cei care aveau peste 55 de ani.

Cei mai mulți români fără loc de muncă sunt cei care nu au studii sau au un nivel de instruire primar. Cei mai puțini sunt cei care au studii superioare, conform datelor centralizate de ANOFM.