Life

Se fac, de fapt, nunți și botezuri în Postul Paștelui 2023? Ce răspuns a oferit un preot

Se pot organiza nunți sau botezuri în Postul Paștelui 2023? Răspunsul oferit de un preot, cu privire la un subiect de mare interes pentru români.
27.02.2023 | 16:35
Se fac de fapt nunti si botezuri in Postul Pastelui 2023 Ce raspuns a oferit un preot
Ce spun preoții despre nunțile și botezurile din Postul Paștelui. Sursa foto: Pixabay, Doxologia
ADVERTISEMENT

A început Postul Paștelui. Va dura 40 de zile, timp în care sunt interzise alimentele din carne, lapte, brânză sau ouă și trebuie respectate anumite reguli. Odată încălcate, se spune că omul nu va dobândi iertarea de păcate. Ce se întâmplă cu cei care vor să se căsătorească sau să-și boteze copilul în această perioadă?

A început Postul Paștelui 2023. Sunt permise nunțile și botezurile?

Conform dogmelor religioase, postirea are scopul curățirii spirituale și inclusiv a iertării de păcate. Ea presupune nu doar evitarea consumului mâncărurilor de frupt, ci și abstinența de la poftele trupești. Drept urmare, o nuntă nu ar fi posibilă în Postul Paștelui, fiindcă nu este exclusă împreunarea mirilor.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, nu se pot săvârşi nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor.

Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, «căci taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică», ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte”, a spus preotul Lucian Farcașiu în Ziarul Lumina.

ADVERTISEMENT

Referitor la Botez, nici acesta nu este permis în Postul Paștelui sau în restul posturilor din 2023. Explicația ar fi că cele 40 de zile dedicate Învierii Domnului reprezintă o perioadă de liniște, doliu și pace sufletească, când creștinii ar trebui să fie gândul la chinurile prin care a trecut Iisus Hristos.

Având în vedere cele menționate, o petrecere pentru un Botez nu ar fi potrivită în Postul Paștelui. Însă, sunt preoți care iau în calcul faptul că un bebeluș trebuie creștinat cât mai rapid după naștere. Așadar, ei dau dezlegare și oficializează o slujbă, dar nu recomandă și distracția de după.

ADVERTISEMENT

Se spune că un copil nu are înger păzitor câtă vreme nu este botezat, de aceea preoții acceptă slujba. În cazul petrecerii, aceasta ar fi un păcat în post. Cei care vor să se bucure pe deplin de creștinarea bebelușului, cel mai bine ar fi să pună un eveniment la cale după post.

 ” (…) Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală „cumătrie”, adică petrecerea de după botez (…) Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.

ADVERTISEMENT

Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi!”, a transmis și preotul Andrei Atudori, potrivit Doxologia.

Câte posturi sunt într-un an

Postul Paștelui este primul cel mai mare post dintr-un an. După el vine Postul Crăciunului, ce semnifică Nașterea lui Iisus Hristos, când se aplică aceleași reguli referitor la nunți și botezuri. Între cele cele două posturi mari, sunt altele mai mici, respectiv ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Adormirii Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mari emoții pentru Dragoș Bucur. Fiul său, probleme de sănătate
Mari emoții pentru Dragoș Bucur. Fiul său, probleme de sănătate
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română