Fotbal international

Special. Foto. Un an tulburător de la tragedia aviatică a lui Chape!

Fotbalul mondial a suferit una dintre cele mai mari tragedii din istorie pe 28 noiembrie 2016, când avionul echipei braziliene Chapecoense s-a prăbuşit în timp ce se deplasa la finala Copei Sudamericana.
29.11.2017 | 00:02
Special Foto Un an tulburator de la tragedia aviatica a lui Chape

Se împlineşte un an de la accidentul aviatic în care a fost implicată echipa de prima ligă braziliană, Chapecoense. 71 din cei 77 de pasageri ai aeronavei care zbura spre finala Cupei Sudamericana au decedat. Fotbalişti, antrenori, oameni din staff-ul tehnic sau simpli jurnalişti se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit în apropierea oraşului columbian, Medellin, unde trebuia să se dispute prima manşă a finalei.

Aeronava avea să dispară de pe radar la ora locală 21:58, ca mai târziu primii salvatori să mai găsească la faţa locului şapte persoane în viaţă dintre cei 77 care au decolat, printre care un jurnalist, doi membri ai echipajului şi patru jucători. Din păcate, unul dintre fotbalişti a murit după câteva ore. Bilanţul tragediei a fost de 71 de morţi. 

Când a auzit, a vrut să se arunce de la balcon!

Zeci de familii au fost afectate în urma tragediei aviatice, mulţi copii fiind nevoiţi să crească fără un părinte. Amanda Machado, soţia lui Dener, fundaşul stânga a lui Chapecoense îşi căuta rochia de mireasă pentru nunta care urma să fie organizată la finalul săptămânii în momentul în care a primit vestea că viitorul soţ nu va mai ajunge în faţa altarului!

De altfel, Amanda a fost la un pas de sinucidere în momentul în care a aflat că este nevoită să îşi crească singură fiul: “Am fost pierdută. Primul meu gând a fost să mă arunc de la balcon, însă l-am auzit pe fiul meu Bernardo şi nu am putut să fac asta. M-am oprit deoarece am înţeles că trebuie să rămân în viaţă pentru a-l ajuta să crească şi să se dezvolte”.

Clubul i-a oferit un post de fotograf soţiei unuia dintre cei dispăruţi

Sirli Freitas, soţia lui Cleberson Fernando, ofiţerul de presă al echipei, decedat în urmă cu un an, a primit o ofertă pentru a lucra ca şi fotograf în cadrul echipei şi nu a stat prea mult pe gânduri: “A fost modul meu de a scăpa din această situaţie. În acelaşi timp am văzut cum echipa se reconstruieşte şi ştiu că şi eu m-am reconstruit. Trăim emoţii puternice în fiecare zi în care muncim alături de Follmann, Neto şi Alan, cei trei supravieţuitori. Ne ajutăm mereu unii pe alţii. Este un miracol că au supravieţuit”, a spus noua fotografă a lui Chapecoense.

 Sirli are doi copii în urma căsătoriei cu Cleberson: Pedro, nouă ani şi Mariana, de trei ani Este complicat pentru Pedro. Cleberson a fost eroul lui. În această săptămână i-a scris o scrisoare şi am fost la mormântul lui. Am stat acolo două ore. Aş fi vrut să mint şi să plâng cu el, dar nu pot, eu trebuie să fiu puternică”, a declarat mama care se luptă pentru a-şi creşte cei doi copii rămaşi fără tată.

400.000 de dolari despăgubire

Compania de asigurări a oferit 200.000 de dolari în compensaţie pentru fiecare membru decedat în zborul aviatic, însă familile celor implicaţi îşi doresc 400.000 de euro în schimbul vieţilor pierdute. Guvernul columbian face şi în prezent investigaţii, iar cazul are un nou termen de judecată miercuri, 29 noiembrie, chiar la un an de la dezastru, însă cel mai probabil urmează să fie amânat din nou.

Fotbalul continuă la Chape

Formaţia braziliană a adus 22 de jucători în urma tragediei din urmă cu un an, iar cei trei fotbalişti care au supravieţuit se află în continuare în cadrul echipei. Alan Ruschel, fundaşul stânga, a revenit primul pe gazon în luna august în partida amicală contra celor de la Barcelona. Neto, un al doilea fundaş, se recuperează în continuare în urma problemelor apărute, dar este aşteptat să facă parte din lotul echipei începând cu sezonul viitor. Follmann, cel care şi-a pierdut piciorul drept în accident, studiază şi participă la cursuri pentru a putea ocupa funcţia de director în cadrul echipei.

Chapecoense a câştigat în luna mai Campionatul Catarinense, o întrecere regională din statul Santa Catarina, acest titlu fiind primul de la tragedia din luna noiembrie. În ciuda numeroaselor probleme, echipa braziliană a terminat pe locul 11 sezonul anterior şi a avut şansa să evolueze în Copa Libertadores în acest sezon, după ce a câştigat din oficiu Copa Sudamericana, în urma unui gest de fair play din partea celor de la Atletico Nacional.

În această ediţie de campionat din Brazilia, Chapecoense se află pe locul 9  în clasament, cu o etapă înainte de final, şi ar putea urca până pe 7, ultimul care duce în calificările pentru Copa Libertadores, în funcţie de rezultatele din ultima rundă.

Barcelona a ajutat financiar clubul brazilian

În ciuda faptului că numeroase echipei au anunţat iniţial că îi vor ajuta financiar pe cei de la Chapecoense, se pare că în cele din urmă doar Barcelona a virat în contul clubului suma de 250.000 de euro: “Barca a fost prima echipă care şi-a arătat solidaritatea faţă de noi şi, pentru moment, singura care ne-a ajutat financiar, după ce ne-a făcut o donaţie de 250.000 de euro”, a spus Plinio David Des Nes Filho, în luna martie.

Barcelona i-a invitat pe brazilieni la trofeul Joan Gamper, organizat în fiecare an pe Camp Nou, iar lovitura de start a fost dată de Neto şi de Jackson Follmann, doi dintre supravieţuitori, în timp ce Alan Ruschel, al treilea fotbalist care a scăpat în urma catastrofei, a evoluat 35 de minute. Vicecampioana Spaniei s-a impus cu 5-0 în partida disputată pe 7 august, golurile partidei fiind marcate de Gerard Deulofeu, Sergio Busquets, Leo Messi, Denis Suarez şi Luis Suarez. Toate încasările obţinute la această partidă au ajuns în conturile lui Chapecoense.

În tragedia aviatică şi-au pierdut viaţa următorii jucători:

Ailton Cesar Junior Alves da Silva (Canela), 22 ani
Dener Assunção Braz (Dener), 25
Marcelo Augusto Mathias da Silva (Marcelo), 25
Matheus Bitencourt da Silva (Matheus Biteco), 21
Mateus Lucena dos Santos (Caramelo), 22
Guilherme Gimenez de Souza (Gimenez), 21
Lucas Gomes da Silva (Lucas Gomes), 26
Everton Kempes dos Santos Gonçalves (Kempes), 34
Arthur Brasiliano Maia (Arthur Maia), 24
Ananias Eloi Castro Monteiro (Ananias), 27
Marcos Danilo Padilha (Danilo), 31
Filipe José Machado (Filipe Machado), 32
Sérgio Manoel Barbosa Santos (Sérgio Manoel), 27
José Gildeixon Clemente de Paiva (Gil), 29
Bruno Rangel Domingues (Bruno Rangel), 34
Cléber Santana Loureiro (Cléber Santana), 35
Josimar Rosado da Silva Tavares (Josimar), 30
Willian Thiego de Jesus (Thiego), 30
Tiago da Rocha Vieira Alves (Tiaguinho), 22

Lista supravieţuitorilor:

Jackson Ragnar Follmann, portar
Helio Hermito Zampier Neto, fundaş
Alan Luciano Ruschel, fundaş
Rafael Henzel, jurnalist
Jimena Suarez, însoţitoare de bord
Erwin Tumiri, tehnician de zbor

“În momentul prăbuşirii avionului, Dumnezeu m-a pus în faţa sa şi mi-a spus că mai am lucruri de făcut pe pământ, de aceea nu m-a luat. Singura explicaţie este un miracol: miracolul că trăiesc şi că pot să merg” – Alan Ruschel, unul dintre fotbaliştii care au supravieţuit accidentului 

77 de pasageri au fost implicaţi în tragedia aviatică în apropiere de Medellin

dintre pasageri au scăpat cu viaţă