Așadar, benzina e la un singur pas de prețul din vara anului 2021, fiind înregistrată o scădere de peste 2.5 lei în doar câteva luni.
Potrivit Digi 24, cel mai ieftin preț pentru un litru de benzină în acest moment în România e de 6.5 lei la pompă, astfel că prețul la casă e de 6 lei pe litru, potrivit datelor centralizate de Plinul.ro.
Un astfel de preț s-a mai înregistrat în România în 7 decembrie 2021, în timp ce în toamna și vara anului trecut prețul unui litru de benzină era puțin sub 6 lei. Nu doar benzina s-a ieftinit ci și benzina premium, care a ajuns să coste 6.96 de lei un litru, iar după compensarea de 50 de bani oferită de stat un litru de benzină premium valorează 6.46 de lei pe litru.
Minimul ultimilor 10 ani a fost înregistrat în 1 mai 2020, când un litru de benzină se vindea cu 4.27 lei, însă pandemia și războiul din Ucraina au determinat, cel puțin la nivel declarativ, dublarea acestor prețuri.
Astfel, prețul unui litru de benzină depășea 8.5 lei în iunie 2022, moment de panică pentru șoferi în acel moment. Guvernul a compensat atunci cu 50 de bani un litru de combustibil, fiind de fapt primul pas spre scăderea prețului la nivelul de acum.
Ministrul energiei Virgil Popescu vorbea despre scăderea acestor prețuri la combustibil într-un moment în care nimeni nu mai credea că lucrurile pot să revină la normal.
”Am observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, în jur de 100 de dolari. Şi dacă a fost o oarecare creştere, a urmat imediat o descreştere inclusiv a cotaţiilor motorinei pe care o importăm, cotaţiilor internaţionale ale ale motorinei. Deci nu aş face o predicţie. Dar pe termen scurt nu cred că vom avea probleme cu preţul carburanţilor. De altfel, dacă ne uităm pe analize financiare se estimează o scădere a consumului de petrol, o scădere a cererii. Asta înseamnă că şi preţul e clar, nu va mai creşte şi va urma un un trend descendent.
Dar mă feresc să fac aceste aceste predicţii, pentru că totuşi suntem cu război la frontieră. Oricând se poate întâmpla. Preţul gazului a explodat şi asta numai în manipularea de piaţă de cantitate. Pentru momentul când reduci cantitatea şi anunţi că tu reduci cantitatea spunând că sunt nu ştiu ce motive tehnice, dai un semnal în piaţă că n-ar mai fi gaz”, explica Popescu în urmă cu mai multe luni.