News

Se implică SRI în alegerile de la FRF? „Poate da avizul favorabil!”

Lupta pentru preşedinţia FRF, care se dă între Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu şi Marcel Puşcaş se desfăşoară pe mai multe paliere decât cel al votului oficial şi nu întotdeauna cu mănuşi.
08.03.2018 | 13:15
Se implica SRI in alegerile de la FRF Poate da avizul favorabil
ADVERTISEMENT

De curând, au apărut suspiciuni legate de implicarea serviciilor secrete în alegerile câştigate, în 2014, de Răzvan Burleanu şi există bănuiala că SRI ar putea influenţa şi viitorul scrutin, cel din 18 aprilie. FANATIK.RO vine cu alte amănunte despre jocurile de culise din cursa pentru FRF.

Miza pentru preşedinţia FRF este enormă, iar competiţia pare mai echilibrată ca oricând. Încă de la instalarea lui Răzvan Burleanu la Federaţie au apărut zvonuri legate de implicarea unor instituţii ale statului în alegerea acestuia, în speţă partide politice şi chiar SRI-ul. Controversa a reapărut pe tapet, iar FANATIK.RO a încercat să dezlege iţele posibilului amestec al serviciilor secrete, astfel că am apelat la fostul director al SRI, domnul Virgil Măgureanu.

ADVERTISEMENT

„În limitele legii, SRI se poate implica!”

Trebuie să ştie toată lumea că, pentru toate aceste funcţii publice, se dau avize. Aşadar, din acest punct de vedere, SRI se poate implica, dar în limitele legii. Nu am amănunte referitoare la posibila implicare a SRI în alegerile din anul 2014 de la FRF. Totuşi, în măsura în care SRI trebuie, repet, conform legii, să ofere un aviz favorabil pentru numirea unei persoane într-o anumită funcţie, atunci acest lucru este posibil. În acest moment nu am informaţii şi nu cred că SRI se va implica în viitoarele alegeri pentru preşedinţia FRF”, ne-a declarat, în exclusivitate, Virgil Măgureanu.

Maior: „Bineînţeles că o să câştige Burleanu!”

Discuţia privind amestecul serviciilor secrete în alegerile de la Federaţie a reapărut recent după dezvăluirile făcute de Dan Andronic de la „Evenimentul zilei”, referitoare la o întâlnire între actualul şef al SRI, George Maior şi fostul director adjunct, Florian Coldea. Potrivit acestor informaţii, George Maior ar fi evitat, iniţial, să comenteze dacă Răzvan Burleanu ar fi fost susţinut, în 2014, de senatorul Vasile Dîncu, dar în momentul în care Coldea a afirmat că Gheorghe Chivorchian are mai multe şanse de câştig, directorul SRI ar fi izbucnit: ”Băi, nu vă băgaţi şi aici! Ce căutaţi voi în fotbal, ce vă interesează cine câştigă? Bineînţeles că o să câştige Burleanu!”. Reamintim că, la vremea respectivă, Răzvan Burleanu a învins în turul 2, în faţa lui Vasile Avram, după ce Gheorghe Chivorchian i-a cedat voturile.

ADVERTISEMENT

Măgureanu, o eminenţă a serviciilor secrete

Virgil Măgureanu este cunoscut drept unul dintre aşii serviciilor secrete româneşti, de după Revoluţie. Fost director al SRI, în perioada 1990-1997, Măgureanu este absolvent al Facultăţii de Filosofie şi doctor în ştiinţe politice, la Universitatea din Bucureşti.

Născut la 19 martie 1941, la Giurtelecu Hododului, a cochetat cu serviciile secrete încă din anii ’70, iar în 1989 a fost plasat de regimul comunist sub domiciliu forţat, la Focşani. La 25 decembrie 1989 a participat la procesul soţilor Ceauşescu, iar ulterior, pe lângă activitatea din cadrul SRI, a publicat trei cărţi şi a susţinut cursuri de sociologie politică la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti.

ADVERTISEMENT