Sport

Se împlinesc 40 de ani de la victoria Universității Craiova cu Fiorentina. Dezvăluirile legendelor „Științei”: „Plângeau pe teren”. Exclusiv

Pe 15 septembrie se împlinesc 40 de ani de când Universitatea Craiova a învins-o pe Fiorentina, scor 3-1, pe „Centralul” din Bănie în primul tur din Cupa UEFA.
15.09.2022 | 13:00
Se implinesc 40 de ani de la victoria Universitatii Craiova cu Fiorentina Dezvaluirile legendelor Stiintei Plangeau pe teren Exclusiv
Se împlinesc 40 de ani de la victoria Universității Craiova cu Fiorentina. Dezvăluirile legendelor „Științei”: „Plângeau pe teren”. Exclusiv
ADVERTISEMENT

În primul tur din Cupa UEFA, Universitatea Craiova a reușit să treacă de titrata formație, Fiorentina, după o victorie cu 3-1 în Bănie și o înfrângere pe terenul italienilor, scor 0-1. Pentru olteni avea să fie începutul unei aventuri europene extraordinară, deoarece au ajuns în careul de ași ai competiției.

Se împlinesc 40 de ani de la victoria cu Fiorentina din Cupa UEFA. Sorin Cârțu: „I-am surprins cu atitudinea noastră, ne-a reușit aproape tot”

Victoria cu Fiorentina a fost rememorată de Sorin Cârțu în această zi specială pentru fanii Universității Craiova. Acesta a fost unul dintre marcatorii „Științei” de pe stadionul „Central”, Nae Ungureanu și Ilie Balaci fiind autorii celorlalte două goluri ale oltenilor în victoria cu 3-1 în fața Fiorentinei.

ADVERTISEMENT

„Un moment deosebit pentru Universitatea Craiova, a fost un moment plăcut că am dat și eu gol. A fost o victorie împotriva unui adversar foarte bun, Italia era campioană mondială la vremea respectivă. Fiorentina avea în componență jucătorii, care jucaseră la Campionatul Mondial, plus câțiva argentinieni.

Echipele din Vest erau favorite cu formațiile din zona noastră, însă pe teren s-au schimbat lucrurile. În prima repriză ne-au condus cu 1-0, dar a fost o repriză echilibrată din câte îmi aduc aminte, Țicleanu a dat o bară din lovitură liberă. În repriza a doua i-am surprins cu atitudinea noastră, ne-a reușit aproape tot”, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Dacă ne spunea cineva la pauza meciului că o să învingem Fiorentina și o să ajungem până în semifinalele Cupei UEFA îl luam la bătaie, ziceam că face mișto de noi”

Universitatea Craiova a intrat la vestiare cu un dezavantaj după primele 45 de minute cu Fiorentina, însă oltenii aveau să marcheze trei goluri în repriza a doua. Sorin Cârțu a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că nu credea că vor reuși să întoarcă scorul în fața italienilor la pauza partidei.

„Am trăit cu mare entuziasm golul marcat, a venit după o lovitură de colț. Am făcut preluare pe coapsă și după am tras cu stângul. Ziceam că face mișto de noi, dacă ne spunea cineva la pauza meciului că o să învingem Fiorentina și o să ajungem până în semifinalele Cupei UEFA.

ADVERTISEMENT

Erai în inferioritate ca echipă din Est, atunci când jucai cu echipele din Vest, mai ales cu Fiorentina. Era o temere normală, dar uneori temerea te concentrează mai mult. Atunci când te concentrezi te poți scoate mult în evidență, așa s-a întâmplat cu noi”, a declarat Sorin Cârțu în exclusivitate pentru FANATIK.

Sorin Cârțu, despre primele de joc acordate jucătorilor de la Universitatea Craiova și Fiorentina: „Le-au fost promise câte o Alfa Romeo Giulia, iar noi aveam 5.000 de lei”

Legenda Universității Craiova a mărturisit că jucătorii celor de la Fiorentina au fost afectați de înfrângerea suferită în Bănie. Sorin Cârțu a declarat că jucătorii formației italiene le-a fost comunicat că vor primi un Alfa Romeo Giulia, dacă vor obține calificarea în următoarea fază a competiției.

ADVERTISEMENT

„Temerea asta de adversar ne-a făcut să ne concentrăm la maxim. Plângeau pe teren cei de la Fiorentina, era diferență între primele noastre și ale lor. Le-au fost promise câte o Alfa Romeo Giulia, iar noi aveam 5.000 de lei, 1.500 de la Federație și 1.500 de la Ministerul Învățământului”, a spus Sorin Cârțu.

Rodion Cămătaru: „Victoria cu Fiorentina a fost începutul unei aventuri frumoase, am jucat cu Bordeaux și Kaiserlautern”

În sezonul 1982-1983, Universitatea Craiova a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Benfica Lisabona, după 0-0 în deplasare și 1-1 pe stadionul „Central”. În drumul către această fază a competiției, formația din Bănie a eliminat formații precum Fiorentina, Bordeaux, Schamrock Rovers și FC Kaiserlautern.

„A fost un meci greu, pentru că aveau o echipă destul de puternică la vremea aceea. Daniel Passarella, Giancarlo Antognoni și Bertoni erau unii dintre cei mai buni jucători ai lor. A fost puțin mai greu la retur cu Fiorentina, atunci când am jucat în Italia, a fost o luptă mare pentru calificare.

Credeam că putem să câștigăm cu Fiorentina, nouă nu ne-a fost frică de nimeni la acea vreme. Echipa noastră era foarte bună, omogenă, cu jucători de valoare în toate compartimentele. Victoria cu Fiorentina a fost începutul unei aventuri frumoase, am jucat cu Bordeaux și Kaiserlautern. Au fost niște vremuri minunate”, a declarat Rodion Cămătaru în exclusivitate pentru FANATIK.

Rodion Cămătaru; „Nu cred că astfel de victorii vor mai exista, formatul acestor competiții este diferit”

Legenda Universității Craiova și a celor de la Dinamo a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că victoria cu Fiorentina i-a bucurat pe olteni. Rodion Cămătaru crede că echipele românești nu vor mai reuși astfel de victorii în competițiile europene.

„A fost bucurie mare la vestiare și în oraș, erau alte bucurii la vremea aceea. Ne bucuram că satisfăceam suporterii, pentru că plecau fericiți acasă. Prima pentru victoria cu Fiorentina a fost de 5.000 de lei. La Universitatea Craiova am trăit cea mai frumoasă perioadă din carieră, din toate punctele de vedere.

„Nu cred că astfel de victorii vor mai exista, formatul acestor competiții este diferit. La acea vreme, Cupa UEFA poate era mai puternică decât Cupa Campionilor. După două victorii ajungeai în sferturile de finală ale competiției, era mult mai ușor”, a declarat Rodion Cămătaru.

Cu ce se ocupă jucătorii Universității Craiova, care reușeau să o învingă pe Fiorentina

Sorin Cârțu a reușit să înscrie pe stadionul „Central” din Bănie în partida cu Fiorentina din Cupa UEFA. După ce s-a retras din activitate, legenda „alb-albaștrilor” a devenit antrenor, iar în prezent este președintele Universității Craiova.

Din acea echipă mai făceau parte Rodion Cămătaru și Aurel Țicleanu, care în prezent sunt membrii în Comisia Tehnică din cadrul FRF. Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Grigore Ciupitu, Nae Ungureanu, Costică Donose și Mircea Irimescu au ales să ia o pauză de la antrenorat, unii dintre ei din motive medicale.

În partida Universitatea Craiova – Fiorentina, scor 3-1, a evoluat și regretatul Ilie Balaci, legenda „Științei” care a încetat din viață pe 21 octombrie 2018. În „echipa îngerilor” au mai trecut Costică Ștefănescu, Nicolae Tilihoi și Zoli Crișan.

  • 4 titluri de campioană are în palmares Universitatea Craiova, ultimul fiind câștigat în sezonul 1990-1991

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 2,32 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT