Fotbal international

30 de ani de la primul trofeu pentru Milan în era Berlusconi: 4-0 cu Steaua în finala Cupei Campionilor

24.05.2019 | 14:42
30 de ani de la Milan - Steaua 4-0. A fost primul din cele 13 trofee internaționale câștigat de Milan în era Berlusconi

Vineri, 24 mai, se împlinesc exact 30 de ani de la primul trofeu pentru Milan în era Berlusconi: 4-0 cu Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni, pe stadionul Nou Camp din Barcelona. Karma a făcut ca după ce a învins absolut dramatic echipa catalană în finala de neuitat, din 7 mai 1986, de la Sevilla, după lovituri de departajare, Steaua să vină peste trei ani în bârlogul dușmanului, la Barcelona. Și acolo să fie zdrobită de acel Milan spectacular al lui Arrigo Sacchi, cu tripleta olandeză Rijkaard-Gullit-van Basten.

Se împlinesc pe 24 mai 30 de ani de la eșecul Stelei cu 4-0 în fața lui Milan

Milan venea după o calificare în forță în fața lui AC Milan, Steaua avusese un traseu mult mai ușor, trecând de Galatasaray, în penultimul act. Pe Camp Nou însă Silviu Lung a fost neputincios în fața celor doi olandezi, Ruud Gullit și Marco van Basten și nici măcar prezența lui Gică Hagi nu a putut să mai atenueze proporțiile eșecului. Însă pe teren nu a existat din primul și până în ultimul minut decât o singură echipă, un Milan absolut încântător.

În 29 de ani cu Silvio Berlusconi patron Milan avea să cucerească 28 de trofee, 15 pe plan intern, dintre care opt scudetti și 13 pe plan internațional, dintre care 5 Ligi ale Campionilor. De asemeni, de șapte ori Balonul de Aur a fost câștigat de un jucător rosso-nero. Însă, după cum a declarat însuși Berlusconi, cel din 24 mai 1989 a fost cel mai important, pentru că readucea Milan în vârful piramidei în Europa după mulți ani mediocri.

30 de ani de la Milan - Steaua 4-0. Unul dintre cele două goluri marcate de Ruud Gullit
30 de ani de la Milan – Steaua 4-0. Unul dintre cele două goluri marcate de Ruud Gullit

Singurul activ din echipa lui Milan este Carlo Ancelotti

Au circulat atunci și zvonuri aberante, conform cărora Milan avea nevoie ca aerul de o performanță internațională de mare amploare și că ar fi plătit statului român pentru a câștiga trofeul, dar atât Silvio Berlusconi, cât și antrenorul Arrigo Sacchi și jucătorii acelei superbe echipei au dezmințit cu indignare orice insinuare legată de victoria lor în fața Stelei. Una dintre replicile care au închis atunci gura contestatarilor a venit din partea celui supranumit Cerbul din Utrecht, marele atacant olandez Marco van Basten, care a spus: “Când dai cinci goluri unui nume din istoria fotbalului cum este Real Madrid cine se mai miră că marchezi după aceea patru goluri cu Steaua, în finală?”

30 de ani de la Milan - Steaua 4-0. Era Silvio Berlusconi începuse cu scudetto în 1988 și acum cu prima performanță de răsunet internațional
30 de ani de la Milan – Steaua 4-0. Era Silvio Berlusconi începuse cu scudetto în 1988 și acum cu prima performanță de răsunet internațional

Din echipa de atunci a lui Milan, singurul cu adevårat activ este Carlo Ancelotti, antrenor la Napoli. În rest, portarul Giovanni Galli e opinionist, la fel ca Gullit, Virdis și Costacurta, van Basten și Rijkaard au antrenat și ei, ca și Gullit, o perioadă, dar s-au lăsat, Donadoni și Filippo Galli sunt liberi de contract dar nimeni nu a apelat la ei, Marco Tassotti e vicele lui Șevcenko la naționala Ucrainei, iar fundașul stânga Colombo pilotează avioane de capacitate mică.