Fotbal intern

Se împlinesc trei ani de la inaugurarea arenei „Ion Oblemenco”! Meciuri de poveste pentru U Craiova. Video

10.11.2020 | 16:41
Se implinesc trei ani de la inaugurarea arenei Ion Oblemenco Meciuri de poveste pentru U Craiova Video
ADVERTISEMENT

Se împlinesc trei ani de la momentul care a schimbat soarta fotbalului din Craiova. Inaugurarea arenei „Ion Oblemenco” a avut loc în 2017 și a reprezentat începutul unei noi ere pentru fotbalul oltean. 

De-a lungul celor trei ani de existență, arena din Bănie a găzduit meciuri importante și a oferit imagini memorabile, în special mulțumită atmosferei creată de suporterii alb-albaștri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, stadionul a ajuns să fie și motiv de dispută între oficialii locali și reprezentanții echipei FCU Craiova, care au insistat asupra dreptului clubului patronat de Adrian Mititelu să evolueze acolo.

Trei ani de la inaugurarea stadionului „Ion Oblemenco”. Cinci meciuri memorabile jucate în „arena Leilor”

În 2015 începea demolarea vechiului stadion din Bănie. Bătrânul stadion care găzduise meciuri mari, cu adversari puternici din toată Europa, devenea praf și pulbere, iar în locul său avea să apară o arenă modernă cu o capacitate de 40.000 de locuri.

ADVERTISEMENT

Numai că socoteala inițială nu s-a regăsit și în rezultatul final, iar actuala arenă poate găzdui numai 30.000 de oameni. De asemenea, deschiderea programată pentru decembrie 2016 a fost amânată pentru finalul anului 2017. Cu toate acestea, stadionul este superb și a ajuns să fie considerat bijuteria orașului, costând nu mai puțin de 50 de milioane de euro.

Inaugurarea a avut loc în data de 10 noiembrie 2017, iar cehii de la Slavia Praga au fost primii adversari care au călcat gazonul de pe frumosul stadion. Din nefericire pentru Universitatea Craiova, cehii n-au fost tocmai oaspeți buni și au învins „juveții” cu 4-0.

ADVERTISEMENT

Un alt moment important din istoria de trei ani a stadionului din Craiova a fost duelul din vara anului 2018. Cu Devis Mangia pe bancă, oltenii primeau vizita nemților de la RB Leipzig, cei care aveau ulterior să ajungă până în semifinalele Europa League. Craiova juca împotriva lui Leipzig în returul turului III preliminar al Europa League, după ce fusese învinsă cu 3-1 în Germania, iar în Bănie izbutea să scoată o remiză scor 1-1.

Poate cel mai intens și emoționant meci disputat de Universitatea Craiova pe noua arenă din oraș a fost cel din data de 21 octombrie 2018, atunci când în Bănie venea FCSB chiar după ce se stingea din viață legendarul Ilie Balaci. În fața unor tribune pline până la refuz, oltenii reușeau să întoarcă scorul după ce FCSB a deschis scoruș în minutul 8 prin autogolul lui Renato Kelic. După golurile lui Koljic și Fedele, Craivoa a reușit să se impună și să îi dedice victoria celui mai iubit fotbalist din istoria sa, Ilie Balaci.

ADVERTISEMENT

Patru luni mai târziu, tot în fața unei arene „Ion Oblemenco” înțesată cu suporteri, Universitatea Craiova dădea piept cu CFR Cluj, viitoarea campioană a țării. Oltenii se impuneau cu 2-0 după golurile lui Andrei Cristea și Elvir Koljic, iar alb-albaștrii își anunțau astfel candidatura la titlu. Antrenor era același Devis Mangia, iar în teren apăreau și nume precum Mateiu, Cicâldău, Mihăilă și Meza Colli.

În afara duelului cu nemții de la RB Leipzig, oltenii au mai jucat un meci memorabil în Europa League, pe stadionul „Ion Oblemenco”. Este vorba despre duelul cu ungurii de la Honved. Se întâmpla în luna august a anului 2019, după ce în Ungaria fusese 0-0 în manșa tur a turului II preliminar. Nici pe stadionul din Craiova nu au reușit oamenii lui Corneliu Papură, cel care este și acum antrenorul alb-albaștrilor, după plecarea lui Cristiano Bergodi, să înscrie. Meciul a ajuns la penalty-uri, iar oltenii s-au calificat grație intervențiilor salvatoare ale lui Pigliacelli.

Motiv de ceartă cu Adrian Mititelu. FCU Craiova a jucat doar o dată pe stadionul „Ion Oblemenco”

Deși ar fi trebuit să aducă armonia în oraș, stadionul inaugurat în 2017 a devenit încă un motiv de ceartă între Adrian Mititelu, pe de o parte, și reprezentanții clubului Universitatea Craiova, dar și cei ai Primăriei, pe de altă parte. Șeful celor de la FCU Craiova a insistat că stadionul este loc public și ar trebui ca orice echipă, inclusiv a sa, să aibă voie să joace acolo, în timp ce oficialii olteni au insistat să nu îi permită accesul decât clubului patronat de Mihai Rotaru.

FCU Craiova a reușit să joace, totuși, un meci pe noul stadion, în septembrie 2019. Oamenii lui Mititelu, condamnat recent la trei ani de închisoare cu executare, au evoluat pe noua arenă în ediția precedentă a Cupei României. FCU Craiova a fost atunci învinsă cu 3-2 de Universitatea Cluj.

Un an mai târziu, chiar după condamnarea patronului Mititelu, FCU Craiova vrea din nou să joace pe stadionul inaugurat în 2017 și a depus o cerere oficială pentru a putea evolua acolo tot în Cupa României, la meciul cu ASU Poli Timișoara.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Botoşani – U Craiova: 2,07 este cota pentru “peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: