Alegeri 2024

Se închid termocentralele din România? Dezbatere încinsă, dezvăluirile europarlamentarului Cristian Terheş

Invitat la "Sport şi Politică", noua emisiune marca FANATIK, europarlamentarul Cristian Terheş a abordat subiectul legat de închiderea termocentralelor.
04.06.2024 | 15:13
Se inchid termocentralele din Romania Dezbatere incinsa dezvaluirile europarlamentarului Cristian Terhes
Cristian Terheş a dezvăluit că România nu s-a opus închiderii termocentralelor Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invitat la a doua ediție a podcast-ului ”Sport și Politică”, europarlamentarul Cristian Terheş a făcut o serie de dezvăluiri pe subiectul legat de închiderea termocentralelor din România.

Subiectul sensibil legat de termocentrale, abordat de europarlamentarul Cristian Terheş în emisiunea ”Sport și Politică”, cu Horia Ivanovici

În contextul crizei energetice cauzate de stoparea importurilor de gaze și petrol din Rusia, eveniment apărut după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, tot mai multe state din Europa au început să-și redeschidă pe bandă rulantă termocentralele pe cărbune.

ADVERTISEMENT

Concomitent, în România a avut loc un fenomen invers. În decembrie 2022, o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern prevedea închiderea centralelor electrice care utilizează cărbunele, huilă și lignit.

Despre acest subiect extrem de delicat, care vizează siguranța națională a unui stat, a vorbit, vineri, europarlamentarul Cristian Terheş, invitat în emisiunea ”Sport și Politică”, cu Horia Ivanovici.

ADVERTISEMENT

Politicianul care deschide lista AUR la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie acuză dublul standard al vesticilor. Terheș spune că statele din Occident cer României să-și închide termocentralele, în timp ce ele continuă să producă curent pe bază de cărbune.

”Nu închizi de la noi. Păi, și de unde închideți? Închideți de la români. Și românii spun ‘da, să trăiți, închidem!’. Dacă vă uitați la emisiile de gaze din România, de exemplu, noi nu mai avem industrie, că noi am distrus-o după 1990. 

ADVERTISEMENT

Să vii azi și să-ți închizi și termocentralele pe care le mai ai, Complexul Energetic Oltenia, să închizi mine.. Nu e doar o chestiune de protecție socială. Ce faci cu oamenii ăia, îi trimiți în șomaj? Le dai pensie anticipată? Este o chestiune de siguranță națională, pentru că tu ai nevoie de curent. Curentul este o chestiune de siguranță națională”, a spus Cristian Terheș.

Terheș, despre modul de operare al marilor puteri: ”Nouă ne spuneau să închidem termocentralele, iar ei aduceau gaz și cărbune din Rusia”

Cristian Terheș i-a mai dezvăluit lui Horia Ivanovici o situație revoltătoare care s-a produs în zona Motru. Aici, termocentralele au fost închise. Ulterior, carierele miniere cu cărbune au ajuns la niște privați. Ei îl exploatează, îl trimit în Serbia, aici este ars, iar sârbii ne vând nouă curent.

ADVERTISEMENT

”Gândiți-vă la un lucru. În zona Motru s-au închis termocentralele, au rămas carierele miniere cu cărbune la suprafață, s-au dat la niște privați, ei exploatează, îl trimit în Serbia, Serbia îl arde în term, lor și ne vând nouă curent.

Adică stai și te întrebi: curentul de la sârbi, pe cărbunele din România e bun? Dar noi dacă facem curent în România nu e bun. Sunt niște anomalii strigătoare la cer”, a spus europarlamentarul.

Cât despre politica statelor din Vest, Terheș arată cu degetul către marile puteri. Politicianul acuză state ca Germania sau Olanda că au înțelegeri cu Rusia pentru a aduce gaz și cărbune ieftin, iar nouă ne impun ”fel și fel de lucruri care sărăcesc populația”.

Nu pot să nu constat acest dublu standard când vine vorba de România. Deci tu ai țări, de exemplu ca Olanda sau Germania, care au deal cu Rusia pe din spate să aducă gaz și cărbune ieftin de la ei și nouă să ne impună fel și fel de lucruri care sărăcesc populația. Ceea ce nu e corect.

Banii pe care Putin îi folosește azi în războiul cu Ucraina sunt bani pe care europenii i-au dat în ultimii 20 de ani pe gazul care vine din Rusia. De aceea suntem în situația asta. Tu ai nevoie de o clasă politică care să meargă la Bruxelles care să spună că așa nu se mai poate”, mai spune Terheș.

Se închid termocentralele din România? Dezbatere încinsă, dezvăluirile europarlamentarului Cristian Terheş

Comandat de Partidul National Conservator Roman – Alianta AUR CMF 41240006

ADVERTISEMENT