Fotbal intern

Play-out-ul se joacă! Decizie de ultimă oră după ce 6 echipe au cerut înghețarea! Există și o variantă incredibilă. Reacțiile LPF și ale deținătorului de drepturi TV

15.05.2020 | 18:10
Playoutul se joaca Decizie de ultima ora dupa ce 6 echipe au cerut inghetarea Exista si o varianta incredibila Reactiile LPF si ale detinatorului de drepturi TV
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a afectat fotbalul din întreaga lume, dar se pare că toate competițiile vor reveni, chiar dacă au suferit întreruperi mari. Totuși, șase echipe din Liga 1 nu mai vor să joace în play-out și au solicitat la LPF înghețarea sezonului.


UPDATE, ora 18:10. Liga Profesionistă a confirmat informația de ultimă oră oferită de FANATIK prin punctul de vedere al lui Iustin Ștefan.

ADVERTISEMENT

Este un foc de paie! Este o acțiune a domnului Paraschiv care are un interes personal. El ne spune să ne întoarcem la vremurile cooperativei și nimeni să nu retrogradeze. Nu sunt de acord cu așa ceva sub nicio formă. Nu putem concepe aceast plan! Principiul meritului sportiv spune că la finalul sezonului trebuie să retrogradeze cineva .

Domnului Paraschiv îi este teamă de retrogradare și scrie acolo multe aberații. Sub nicio formă nu vom accepta să subjugăm interesele din Liga 1 unor interese personale. El nici nu știe regulamentele. A trimis un email la Ligă, care nu a fost semnat de celelalte cluburi, dar nu știe că doar Comitetul Executiv al FRF stabilește calendarul.

ADVERTISEMENT

Dacă o echipă nu se prezintă la meciuri vor exista probleme, așa cum se spune la regulament. Se pierd partidele cu 3-0 și mai sunt și sancțiuni financiare. Protocolul care a ajuns la cluburi nu este greu de îndeplinit, iar Federația ne-a sprijinit foarte mult”, a declarat Iustin Ștefan, secretarul general al LPF, la emisiunea „Fotbal Club” de la Digi Sport.

Și deținătorul de drepturi a avut o reacție vizavi de intenția celor 6 cluburi din play-out. „Sunt extrem de surprins de poziţia celor șase cluburi. Aveam impresia că ne pregătim pentru reluarea campionatului de luna viitoare. Discutăm cu LPF în fiecare zi, noi ne pregătim, sau cel puţin asta a fost senzaţia noastră, pentru reînceperea campionatului. Faptul că se discută în acest moment despre alte lucruri, după ce am atras atenţia că Liga I trebuie să se joace pe teren, ne va face să ne reconsiderăm poziţia. Ne vom păstra aceeaşi poziţie, dacă nu se livrează meciurile, trebuie să ne dea banii înapoi. Şi, cel mai probabil va exista şi o renegociere a contractului”, a declarat Orlando Nicoară pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 17:50. FANATIK a aflat că forurile competente din România au decis ca cererea celor 6 cluburi din Liga 1, privind înghețarea sezonului în play-out, să fie respinsă! Play-out-ul se va juca! Din informațiile FANATIK există și o variantă surprinzătoare: să se joace doar partidele din tur! Adică încă cinci meciuri! Decizia finală va fi luată cât de curând!


ȘTIREA INIȚIALĂ, 15 mai, ora 13:50.

Șase echipe nu mai vor să joace în play-out-ul Ligii 1

Echipele din România au început antrenamentele, odată cu ridicarea stării de urgență, însă apar noi probleme. Șase echipe refuză să mai joace în play-out și au solicitat LPF-ului să înghețe sezonul, conform gsp.ro. Cele șase echipe sunt Viitorul, Hermannstadt, Poli Iași, Clinceni, Chindia și FC Voluntari. Dinamo și Sepsi nu au aderat la această cerere.

ADVERTISEMENT

Cele 6 cluburi vor ca nicio echipă să nu mai retrogradeze, exact cum s-a întâmplat în cazul formațiilor din Liga 2 și Liga 3.

FANATIK a intrat în posesia cererii trimise către LPF de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, cel care a avut această inițiativă.

Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.
Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.
Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.
Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.
Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.
Cererea trimisă de Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași.

Solicitarea trimisă de cluburile din Liga 1 LPF-ului

„Stimate domnule Secretar General,

În urma evoluției contextului configurat de consecințele pandemiei asupra fotbalului românesc, deplin responsabili de misiunea coordonării activității în cluburile pe care le reprezentăm și de stabilirea competiției la care contribuim direct în acest sezon 2019/2020, vă solicităm să depuneți toate demersurile necesare pentru a promova următoarea soluție pentru play-out-ul Ligii I, ediția 2019/2020.

Am dezbătut, împreună cu toți reprezentanții cluburilor din play-out, contextul specific pe care îl avem pentru această parte a competiției. Astfel, 7 dintre 8 cluburi angrenate în play-out (nu avem poziția fermă a clubului Dinamo) am decis:

Imposibilitatea disputării partidelor programate pentru restul sezonului în play-out și, pe cale de consecință, nu putem susține decât înghețarea clasamentului, fără retrogradare în acest sezon; 

Cu posibilitatea cluburilor din play-off de a decide pe teren, în măsura în care acestea pot și sunt de acord, configurația finală a play-off-ului și reprezentantele României în cupele europene;

Cu eventuala posibilitate a cluburilor care promovează din Liga 2 să completeze sezonul viitor de Liga 1. 
Principalele argumente care fundamentează decizia noastră:

Imposibilitatea reală de a respecta normele prevăzute în protocolul pentru reluarea antrenamentelor și perspectiva foarte probabilă a aceleiași imposibilități reale și pentru normele care vor viza reluarea competiției, dacă aceasta va fi permisă; 

Răspunderea penală care rezidă din aceste norme și pe care nu putem să ne-o asumăm, date fiind realitățile de infrastructură și financiare, atât generale cât și specifice fiecăruia dintre cluburile pe care le reprezentăm; 

Riscul de accidentări la care am supune jucătorii noștri în varianta unui program extrem de încărcat și în continuarea unei perioade de pregătire total nesatisfăcătoare;

Perspectiva foarte probabilă, în cazul reluării competiției, ca partidele să se dispute fără spectatori. Această perspectivă reprezintă un scenariu de neacceptat pentru suporterii cluburilor noastre;

Identificarea unor variante de lucru identice aplicate deja la Liga 2 și Liga 3, competiții din care nu se mai dispută partide pentru echipele aflate în partea inferioară a clasamentului.

Această decizie considerăm că nu aduce atingere nicidecum fotbalului profesionist, ci reprezintă tocmai o măsură de protecție a caracterului acestuia în contextul perioadei pe care o parcurgem.

Meritul sportiv rămâne intact prin posibilitatea cluburilor din play-off de a decide titlul de campioană, un alt argument fiind implementarea de soluții similare și în alte campionate din fotbalul european.

Nu în ultimul rând, pentru credibilitatea competiției, condiția primordială este sinceritatea. Cu noi înșine, cu jucătorii și spectatorii pe care îi reprezentăm.

Ori analiza realistă a situației nu ne poate duce decât la alte concluzii decât cele de mai sus și considerăm că este un demers călăuzit de transparență și democratic, valori pe care știu că le împărtășiți.

Vă solicităm, așadar, să depuneți toate demersurile necesare din poziția de reprezentare pentru care sunteți mandatat în vederea aplicării acesteia și vă rugăm să ne informați cu promptitudinea și transparența cu care ne-ați obișnuit despre evoluția acestui demers.

Cu mulțumiri anticipate pentru eforturile susținute, 

Reprezentanții cluburilor din play-out-ul Ligii I sezonul 2019/2020”, se arată în cererea cluburilor din play-out.

ADVERTISEMENT