News

Se întâmplă de la 1 iulie. Cine sunt românii care rămân fără tichete de vacanță

Vara aceasta aduce noi schimbări majore pentru români. Această categorie de persoane va rămâne fără tichetele de vacanță.
19.06.2024 | 08:21
Se intampla de la 1 iulie Cine sunt romanii care raman fara tichete de vacanta
Cine sunt românii care rămân fără tichete de vacanță Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începând din această vară, foarte mulți bugetari nu vor mai merge în vacanțe cu bani de la stat deoarece vor rămâne fără tichetele de vacanță.

Cine sunt românii care rămân fără tichete de vacanță

Este vorba despre bugetarii care au salariul net de peste 8.000 de lei și care începând de la 1 iulie nu vor mai primi voucherele de vacanță.

ADVERTISEMENT

Autoritățile spun că, în continuare, vor beneficia de această facilitate angajații la stat cu salarii nete care nu depășesc suma de 8.000 de lei.

Potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2024 -2026, din acest an, voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an.

ADVERTISEMENT

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Astfel, conform noilor reglementări care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, vor primi tichete de vacanță în valoare de 1.600 de lei angajații de la stat care au un program full-time.

ADVERTISEMENT

În cazul în care un bugetar are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, valoarea voucherelor de vacanță va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate.

Autoritățile atrag atenția că tichetele de vacanţă sunt nominale și nu pot fi transferate altcuiva. Totodată, acestea se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute.

ADVERTISEMENT

Mai mult, românii care beneficiază de vouchere de vacanţă trebuie să știe că le pot utiliza doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Aceste tichete au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite, iar după data expirării ele nu mai pot fi folosite.

ADVERTISEMENT