News

Se întâmplă în România! Apa se raționalizează din cauza secetei. Efecte devastatoare ale caniculei

Seceta tot mai accentuată, la care se adaugă zilele caniculare, creează mari probleme în România. În tot mai multe zone, apa se raționalizează. Apelul autorităților către cetățeni.
21.06.2022 | 13:54
Se intampla in Romania Apa se rationalizeaza din cauza secetei Efecte devastatoare ale caniculei
Probleme mari din cauza secetei în România! Apa se raționalizează în mai multe localități din Iași. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România se confruntă cu o secetă accentuată în acest debut al verii. Ploile sunt tot mai puține, iar canicula se intensifică în majoritatea regiunilor.

Probleme mari din cauza secetei în România! Apa se raționalizează în mai multe localități din Iași

Date fiind aceste condiții meteorologice, în mai multe zone din țară autoritățile restricționează consumul de apă în rândul populației.

ADVERTISEMENT

Moldova este una dintre provinciile în care seceta este extrem de intensă. În județul Iași, aproape 20 de comune vor avea restricții la consumul de apă.

E vorba de Fântânele, Oniceni, Plugari, Chișcăreni, Hălceni, Mitoc, Hermeziu, Zaboloteni, Vladomira, Trifești, Perieni, Bălteni, Probota, Iacobeni, Broșteni, Alexandru cel Bun, Borșa, Vâlcelele și Șoldan.

ADVERTISEMENT

În aceste localități, rezervele de apă sunt epuizate și este necesară refacerea periodică a acestora. Din cauza acestui aspect, în perioada 20 – 27 iunie apa va fi raționalizată.

Compania ApaVital a anunțat că se află în neplăcuta situație de a furniza apă cu program, zilnic, în intervalul orar estimat 06.00 – 22.00, către utilizatorii din localități.

ADVERTISEMENT

”ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, ApaVital Iaşi recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere”, a transmis compania de furnizare a apei, conform știreadeiași.ro.

ADVERTISEMENT

Seceta pune probleme în aprovizionarea cu apă și în Maramureș

Nici în Maramureș situația nu este mai bună. Sunt probleme cu aprovizionarea cu apă în mai multe localități din nordul țării.

Din păcate, meteorologii nu vin deloc cu vești bune pentru perioada care urmează, fiind așteptată caniculă și puține precipitații.

În Bârsana, autoritățile locale trag un semnal de alarmă cu privire la consumul de apă.

”Dragi bârsanesti și năneșteni, schimbările climatice își spun cuvântul încă o dată. Din cauza presiunilor existente, am întâmpinat probleme la instalația electrică de la stația de pompare, motiv pentru care, vom sista alimentarea cu apă pentru remedierea problemelor și umplerea bazinelor.

Această problemă va fi remediată, însă, facem apel la solidaritate când vine vorba de consumul de apă. Aceasta trebuie sa ajungă la toată lumea.

Vă rugăm insistent să evitați să folosiți apa potabilă pentru irigarea culturilor, pentru a putea face față secetei care este tot mai prezentă și toți cetățenii să beneficieze de condiții egale”, spune primarul comunei Barsana, Teodor Ștefanca, conform ziarmm.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: