News

Se întâmplă în România! Primul spital de Urgență care s-ar putea închide din cauza lipsei banilor! Gărzile nu mai sunt plătite

16.08.2019 | 10:52
Se intampla in Romania Primul spital de Urgenta care sar putea inchide din cauza lipsei banilor Garzile nu mai sunt platite

Spitalul din Pașcani este unul dintre cele mai importante din nordul Moldovei. Peste 70.000 de bolnavi au fost tratați în 2018 la unitatea medicală ieșeană, în timp ce 26.000 de oameni au fost îngrijiți de urgență la Pașcani. Însă locuitorii din orașul moldovean ar putea să aibă o veste proastă, după ce unitatea medicală este aproape de colaps financiar. Totul a pornit din cauza unui management extrem de defectuos al doctorului Costică Pânzaru, cel care a băgat spitalul într-o „gaură” de 500.000 de euro, anunță cei de la ziaruldeiasi.ro.

Spitalul de Urgență din Pașcani s-ar putea închide din cauza datoriilor

Din cauza datoriilor pe care le are spitalul, Consiliul de Administrație s-a reunit de două ori în ultima săptămână. Cu toate acestea, managerul Pânzaru a susținut că nu este necesară și prezența sa și i-a sfidat pe colegi, care s-au dus la primarul din Pașcani să ceară demisia Spitalului de Urgență din localitate.

„La ultimul consiliu de administraţie s-a hotărât solicitatea încetării mandatului managerului, pentru neîndeplinirea indicatorilor din contractual de management. Indicatorii spun să nu ai datorii, să nu duci unitatea în deficit financiar, lucru care, din păcate, în cazul Spitalului Paşcani, nu s-a întâmplat. Managerul are o cu totul altă viziune decât cei care se uită pe cifre şi văd datorii. I s-a cerut un plan de redresare, pe care să-l prezinte marţi membrilor Consiliului, înţeleg că a fost solicitat şi la o întrevedere cu primarul şi nu s-a dus. E o situaţie complicată şi neplăcută“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi, pentru sursa citată.

Spitalul de Urgență din Pașcani este la un pas de faliment
Spitalul de Urgență din Pașcani este la un pas de faliment *foto: spitalul.pascani.ro

Medicii s-au săturat de situația de la Spitalul de Urgență din Pașcani

Mai mult, supărarea a ajuns și la cadrele medicale, care au anunțat că sunt dispuși să-și sisteze activitatea. De altfel, asistenții și infirmierii din spital și-au și întrerupt munca preț de câteva zile, la începutul lui 2019, după ce managerul le-a tăiat salariile la jumătate. În ciuda situației financiare precare, doctorul Pânzaru a angajat alți 14 medici. Necesari pentru buna funcționare a spitalului, dar care au dus bugetul unității medicale în sapă de lemn. Astfel, medicii au rămas și fără banii pentru plata gărzilor.

„Nemulţumirea apare din partea tuturor angajaţilor, pentru că au fost făcute nişte mişcări manageriale greşite care au dus spitalul în situaţia în care să nu pot fi acoperite nici cheltuielile de funcţionare. Au fost luni când nu-şi realizau indicatorii contractaţi cu Casa de Asigurări şi nu aveau nici bani de salarii. S-a cerut un audit pentru a se vedea exact financiar de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns. E de neînţeles cum de la un milion de euro bani în cont la finalul anului 2017 să ai datorii neplătite de 20 de miliarde“, a mai spus reprezentantul Sanitas.

Tags: