News

Se întețește războiul declarațiilor dintre Moscova și Chișinău. Kremlinul vorbește de pierderea suveranității „în sensul absorbției de către România”

Kremlinul a venit cu declarații dure după ce premierul Recean a precizat că mai mulți oficiali ruși, printre care și Vladimir Putin, au interdicție de a intra în Republica Moldova
29.04.2023 | 11:03
Se inteteste razboiul declaratiilor dintre Moscova si Chisinau Kremlinul vorbeste de pierderea suveranitatii in sensul absorbtiei de catre Romania
Tensiuni între Moscova și Chișinău. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a caracterizat deciziile recente ale Chișinăului și apropierea de Occident ca pe „o limitare deliberată a suveranității”, susținând că în acest moment Moscova observă „o tendinţă în sensul absorbţiei de către România”.

Peskov și Medvedev, critici dure la adresa Chișinăului

La ultima conferință de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov a fost rugat să comenteze o postare a a vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Acesta din urmă afirma despre Republica Moldova că „o astfel de ţară nu mai există”, întrucât „şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai patriei lor”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut poziția fostului președinte rus, vorbind despre o renunțare la suveranitate din partea Chișinăului. Mai mult acesta a susținut că Moscova observă o tendință în sensul absorbției de către România.

„Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem o tendinţă în sensul absorbţiei de către România, vedem acţiuni îndreptate spre limitarea deliberată a propriei lor suveranităţi etc. În acest sens, într-adevăr, acolo au loc procese destul de interesante”, a declarat Dmitri Peskov.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oficialul rus a susținut că această direcție asumată de către Chișinău „nu se corelează cu sentimentele din societate”, adăugând că „actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid spre deja binecunoscuta rusofobie”.

Joi seară, premierul Republicii Moldova a anunțat la un post de televiziune că autoritățile au întocmită o listă neagră cu oficiali din Federaţia Rusă declaraţi indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a precizat că această listă îl include și pe președintele Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns, Medvedev a declarat că oficialii ruşi nu intenţionează „deocamdată” să vină în Republica Moldova, care oricum nu mai există ca ţară, pentru că a fost „vândută” României de guvernarea prooccidentală. Mai mult, acesta a cerut oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, numele cu care este desemnată Transnistria.

„Fiinţa misterioasă pe nume Recean a anunţat că nici preşedintele Rusiei, nici feţele oficiale ruse nu vor putea intra în ţara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenţiona să plece acolo. Poate, cumva, mai târziu… În al doilea rând, nici nu există o astfel de ţară. Şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”, a scusținut Medvedev.

ADVERTISEMENT

Republica Moldova, interzisă pentru Vladimir Putin

Joi seară, în timpul unei emisiuni TV, premierul moldovean Dorin Recean a spus că există o listă, care nu este publică, cu persoane cărora le este interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. „Avem o listă lungă și îi tot trimitem acasă”, a spus acesta, adăugând că unii oficiali ruși știu deja că nu pot intra în Moldova „iar alții vor afla atunci când vor veni”.

Aceast list i-ar include atât pe președintele Vladimir Putin, pe Igor Ceaika, co-fondatorul Uniunii de afaceri moldo-ruse, condusă de ex-președintele moldovean pro-rus Igor Dodon, dar și mai mulți mercenari Wagner, colonei și generali ruși, procurorul general al Rusiei, precum și oameni din anturajul liderului cecen Ramzan Kadîrov.

„Rusia nu ne poate spune nouă ce trebuie să facem sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă și suverană. Cine nu respectă alegerea poporului, alegerea cetățeanului, trebuie să-și știe locul. Dacă au ceva de făcut, să facă la ei acasă. Ei nu pot să ne impună nouă reguli și trebuie să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova și față de instituțiile noastre. Nu vom tolera ca aceștia să sfideze legislația Republicii Moldova, drepturile și alegerea noastră”, a spus premierul Dorin Recean.

După declarațiile lui Medvedev autoritățile de la Chișinău au transmis vineri că ambasadorul Federații Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru a i se cere explicații pe marginea declarațiilor denigratoare a unor oficiali ruși.

Noile tensiuni dintre Chișinău și Moscova vin în contextul în care duminică au loc în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă, alegeri pentru desemnarea liderului regional.

ADVERTISEMENT