News

Se întoarce armata obligatorie în România? Răspuns clar al ministrului Vasile Dîncu

România este la doi pași de conflictul din Ucraina, astfel că tot mai multă lume se întreabă dacă armata va redeveni obligatorie în țara noastră. Mai mult, oamenii se tem că ar putea fi chemați la arme.
15.07.2022 | 19:58
Se intoarce armata obligatorie in Romania Raspuns clar al ministrului Vasile Dincu
Vasile Dîncu a anunțat că armata obligatorie nu poate să fie o chestiune reală. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Vasile Dîncu a explicat, tranșant, că acest scenariu nu este plauzibil din mai multe cauze. Totodată, Dîncu recunoaște că armata României are nevoie de noi recruți, pentru că rezerviștii au îmbătrânit considerabil, însă acest lucru se va remedia cu ajutorul voluntariatului.

Armata nu redevine obligatorie în România

“A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni”, a explicat Vasile Dîncu, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Armata nu poate să redevină obligatorie în țara noastră pentru că ar implica niște costuri care nu pot fi suportate, în primul rând. De asemenea, Dîncu insistă asupra faptului că în 2022 armatele lumii sunt bazate pe soldați profesioniști, astfel că principiul ”calitate nu cantitate” e singurul luat în considerare.

Nu este o perspectivă pe care s-o luăm în calcul. În principiu, este imposibil să mai facem acest lucru, din mai multe perspective. În primul rând, dintr-o perspectivă economică, să spunem, nu putem să susținem o cohortă de 100.000 de oameni în fiecare an care să facă pregătirea militară.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând nu ar avea sens. Nu este pragmatic să faci asta, pentru că astăzi marile armate, marile forțe armate se bazează pe specializare, pe experți și pe o dotare modernă, nu pe număr. Astăzi numărul contează totuși mai puțin”, a punctat Dîncu.

Chiar dacă armata nu va fi niciodată obligatorie, voluntarii vor avea șansa să-și urmeze visul de a deveni militar profesionist. Dîncu estimează că aproximativ 15.000 de români vor ajunge, astfel, să îmbrace uniforma militară.

ADVERTISEMENT

”A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani.

De aceea încercăm să facem această, să completăm această rezervă operațională de care are nevoie fiecare stat. Și am găsit varianta voluntarilor în cele 2 forme, voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar.

ADVERTISEMENT

În viitorii 2-3 ani în jur de 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme”, a explicat ministrul Apărării, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT