News

Se întoarce canicula în România! ANM a emis cod galben, în București vor fi 37 de grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben de caniculă. În București vor fi 37 de grade Celsius, potrivit meteorologilor.
28.08.2022 | 12:04
Se intoarce canicula in Romania ANM a emis cod galben in Bucuresti vor fi 37 de grade Celsius
Caniculă în București, 37 de grade. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Majoritatea țării va fi afectată de acest cod galben de caniculă, mai puțin zona centrală. Conform ANM, valul de căldură persistă în cea mai mare parte a țării în cursul zilei de duminică.

Val de caniculă în România, 37 de grade în București

Luni, valul de căldură se va restrânge asupra regiunilor sudice și estice, iar local în zonele de câmpie va fi caniculă, ”disconfort termic ridicat, în timp ce indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor situația în țară între 32 și 37 de grade. Vremea va deveni instabilă la începutul săptămânii în vest și nord-vest, conform ANM.

Temperaturile maxime în Capitală vor urca până la 37 de grade Celsius. Valul de căldură va persista până marți, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 16…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat”, transmite ANM.

Raed Arafat le reamintește românilor să ia măsuri pentru a nu porni incendii în această perioadă.

ADVERTISEMENT

”Apelul nostru către populație este evitarea sub orice fel a aprinderii focului în zone cu vegetație uscată, care riscă să se extindă și să necesite intervenții de amploare. Aceste incendii pot duce la pierderi de vieți. Țigările nu le aruncați pe geamul mașinii”, a explicat Arafat.

CNSU a luat o serie de măsuri în vreme de caniculă și a făcut mai multe recomandări populației, pentru a trece cu bine peste această perioadă.

ADVERTISEMENT

Printre altele, se recomandă evitarea deplasărilor lungi, pauze luate în interiorul magazinelor cu aer condiționat, evitarea spațiilor cu aglomerație, expunerea la soare și a efortului fizic intens în intervalul orar 11:00-18:00.

De asemenea, e recomandată hidratarea și alimentația corespunzătoare compusă din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri, legume, fructe și iaurturi. E important ca vestimentația să se adapteze prin purtarea de haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare, precum și evitarea consumului de mâncăruri grase și alcool sau a băuturilor care conțin cafeină.

ADVERTISEMENT