News

Se întoarce iarna în aprilie? Florinela Georgescu, ANM: ”Am avut cod roșu și cel mai puternic viscol”

Temperaturile de afară ne duc deja cu gândul la primăvara de care ne mai despart calendaristic doar câteva zile. Dar să nu ne grăbim.
24.02.2024 | 11:16
Se intoarce iarna in aprilie Florinela Georgescu ANM Am avut cod rosu si cel mai puternic viscol
Iarna s-ar putea întoarce în toiul primăverii, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La 1 martie, iarna se încheie oficial, dar asta nu înseamnă neapărat că s-a terminat cu frigul. Experiența din ultimii ani arată că iarna are tendința să își arate colții și în lunile de primăvară.

Iarna se poate întoarce în martie sau aprilie

Încă nu este momentul să renunțăm la hainele groase și nici la cauciucurile de iarnă. Meteorologii ANM avertizează că sezonul rece încă nu s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

”Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie.

Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie”, a declarat Florinela Georgescu pentru DCNews.

ADVERTISEMENT

Moldova, bătută de viscol în mijlocul primăverii

Anul trecut, în nordul și centrul Moldovei au fost emise două avertizări cod roșu pentru vreme rea,  tocmai datorită vântului puternic și precipitațiilor. A fost cel mai sever eveniment al sezonului rece, cu toate că s-a petrecut în a doua lună de primăvară.

De asemenea, în urmă cu doi ani, la București a nins în perioada cuprinsă între 1 și 8 martie.

ADVERTISEMENT

”Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Iarna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani”, a mai spus Florinela Georgescu.

Primele zile din martie vor fi călduroase

După o lună februarie cu temperaturi neobișnuit de ridicate, primele zile de primăvară vor continua cu o tendință de încălzire, mai ales în regiunile nord-estice.

ADVERTISEMENT

În sud-vest sunt așteptate câteva zile mai încărcate de precipitații, însă în majoritatea țării, nivelul ploilor va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

ADVERTISEMENT
Tags: