Sporturi

Se întoarce Khabib în ring? Top 10 reveniri spectaculoase în lumea sportului

30.10.2020 | 19:15
Se intoarce Khabib in ring Top 10 reveniri spectaculoase in lumea sportului
ADVERTISEMENT

Khabib Nurmagomedov (32 de ani) s-a retras din UFC după victoria cu Justin Gaethje. Rusul a promis că nu va mai lupta niciodată după moartea tatălui său, Abdulmanap Nurmagomedov, cel care i-a fost și antrenor. Imediat după anunțul „Vulturului”, lumea sportului a și început să se întrebe cat va dura până când Khabib se va întoarce în ring.

Khabib i-a promis mamei sale că nu va mai urca niciodată în cușcă fără tatăl său și s-a retras neînvins din cea mai puternică promoție de MMA din lume (29-0). Acesta din urmă a decedat la vârsta de 57 de ani din cauza infecției cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

La doar câteva zile de la anunțul care a făcut înconjurul lumii, Khabib pare să se fi răzgândit. Președintele UFC, Dana White, a anunțat că rusul e gata pentru al 30-lea meci al carierei. White spune că a discutat cu Nurmagomedov, iar retragerea e una temporară.

Revenirea lui Khabib Nurmagomedov, doar o chestiune de timp?

Se pare că planul lui Abdulmanap Nurmagomedov era ca fiul său să bifeze și victoria cu numărul 30 și apoi să renunțe la MMA. Visul lui Abdulmanap era ca „Vulturul” să aibă un ultim meci împotriva lui Georges St. Pierre, o legendă a acestui sport.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit cu Khabib zilele acestea, era foarte emoțional după meci, în cușcă, atunci când a anunțat că se retrage, dar am rămas cu impresia va vrea să revină să facă 30-0. Era planul tatălui său”, a declarat Dana White.

Khabib e tentat să se întoarcă pentru doar două lupte. Prima ar fi cea cu GSP, iar cea de-a doua ar fi împotriva lui Tony Ferguson, adversar pe care trebuia să îl înfrunte de mai multe ori, dar diverse motive au făcut ca meciul să nu aibă loc.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă s-a vehiculat și un al doilea meci cu vechiul său rival Conor McGregor, dar și o posibilă luptă cu Michael Chandler, cel care a semnat de curând cu UFC, după ce a fost campionat în Bellator.

Exemplele din istoria sportului pe care le poate urma rusul

De-a lungul timpului, mai mulți sportivi celebri au anunțat că se retrag, dar mai devreme sau mai târziu tot au mai făcut măcar o dată ceea ce știau mai bine. Vedete din fotbal, baschet, box sau MMA nu au rezistat tentației de a se întoarce.

ADVERTISEMENT

Michael Schumacher

Ultimele noutăți despre starea lui Michael Schumacher: „Comunică doar cu ochii”

Unele reveniri nu ies întotdeauna bine, cum ar fi cazul celei lui Michael Schumacher. În 2010, neamțul care a scris istorie la Benetton și Ferrari (șase titluri mondiale) s-a întors în Formula 1 după o pauză de patru ani, dar nu a terminat decât pe locurile 9, 8 și 13 în cele trei sezoane petrecute la Mercedes.

Michael Jordan

Michael Jordan. Sursă foto: hepta.ro

Au fost însă și reveniri care au dat roade. Michael Jordan este unul dintre cele mai bune exemple. După ce le-a adus trei titluri la rând celor de la Chicago Bulls între 1991 și 1993, americanul și-a anunțat retragerea pentru a juca baseball. Doar doi ani a lipsit MJ de sub panou. În 1995, Jordan s-a întors la Bulls, echipă alături de care a mai triumfat de trei ori consecutiv în NBA.

În 1999, Jordan s-a retras pentru a doua oară, dar tot nu a rezistat tentației de a mai juca o dată baschet. În perioada 2001-2003 a îmbrăcat tricoul lui Washington Wizards, cu intenția de a își dona salariul către victimile atentatului din 11 septembrie 2001.

Sir Alex Ferguson

Deși pare greu de crezut, Sir Alex Ferguson a vrut să își încheie cariera în 2002, motivând că are probleme de sănătate. În momentul în care și-a anunțat intenția de a părăsi banca tehnică a „diavolilor roșii”, Fergie câștigase deja șase titluri pe Old Trafford. În februarie 2002, cu doar câteva luni înainte să se retragă și să câștige titlul său cu numărul 7 la United, Ferguson dezvăluit că va continua la echipă.

De atunci și până la retragerea oficială din 2013, Ferguson s-a mai impus de încă șase ori în Premier League și o dată în UEFA Champions League (2008), scoțianul terminându-și astfel mandatul de 27 de ani la United cu 13 titluri și două Ligi ale Campionilor.

Paul Scholes

Paul Scholes

O altă legendă a lui Manchester United a avut parte de o revenire incredibilă. Este vorba despre Paul Scholes, cel care a agățat ghetele în cui la finalul sezonului 2010-2011, atunci când a cucerit cel de-al zecelea său titlu cu gruparea de pe Old Trafford. După deja 17 ani petrecuți la United, mijlocașul nu a stat prea mult departe de gazon. În februarie 2012, din cauza numeroaselor accidentări, Scholes s-a întors la Manchester și a fost convins de Ferguson să semneze pentru încă un sezon. Perechea Ferguson – Scholes s-a retras definitiv la finalul sezonului 2012-2013, atunci când United a câștigat și ultimul titlu de campioană.

Floyd Mayweather

Floyd Mayweather

În 2007, Floyd Mayweather a anunțat că se retrage după victoria cu Ricky Hatton. Cu un palmares de 39-0 în acel moment, „Money” n-a putut sta decât doi ani fără mănuși. Americanul s-a întors în ring pentru un meci cu Juan Manuel Marquez. După acel meci, Mayweather s-a mai luptat de alte zece ori, câștigând de fiecare dată și retrăgându-se a doua oară, cu 49 de victorii și nicio înfrângere.

Cele zece victorii au fost obținute în fața unor adversari extrem de puternici, precum Manny Pacquiao, Canel Alvarez sau Miguel Cotto. Mayweather mai urcat însă o dată în ringul de box. În 2017, Floyd s-a luptat la Las Vegas cu starul din UFC, Conor McGregor. Americanul a câștigat meciul în runda a zecea, terminându-și cariera cu un impresionat 50-0.

În 2018, Mayweather s-a mai bătut o dată, de această dată într-un meci amical. El l-a învins în mai puțin de un minut pe kickboxerul japonez Tenshin Nasukawa.

Conor McGregor

Conor McGregor

Conor McGregor este renumit pentru faptul că până acum s-a retras de nu mai puțin de trei ori. În martie 2016, irlandezul a pierdut al treilea său meci de MMA în fața lui Nate Diaz. La doar câteva luni distanță, McGregor a revenit asupra deciziei și s-a întors pentru a își lua revanșa în fața lui Diaz. În 2018, după celebra luptă cu Khabib Nurmagomedov, McGregor s-a retras pentru a doua oară după ce pierdut în fața rusului.

Un an și ceva mai târziu, „The Notorious” s-a întors din nou în UFC pentru un meci cu Donald Cerrone. Conor a câștigat lupta și a ajuns să aibă 22 de victorii și patru înfrângeri în carieră. În iunie anul acesta, irlandezul a anunțat că nu va mai urca în cușcă, dar promisiunea are toate șansele să fie încă o dată încălcată. McGregor urmează să se lupte cu Dustin Poirier, om pe care l-a bătut în 2014.

Steve Redgrave

Steve Redgrave

Steve Redgrave este una dintre cele mai mari legende din istoria canotajului. Britanicul a cucerit aurul olimpic la edițiile din 1984, 1988, 1992, 1996 și 2000. După succesul din 1996, de la Atlanta, Redgrave a glumit: „Dacă cineva mă mai vede aproape de o barcă, poate să mă împuște”.  Acesta s-a întors însă pentru Jocurile Olimpice de la Sydney și câștigat din nou medalia de aur cu barca de patru.

Redgrave este al patrulea cel mai decorat olimpic al Marii Britanii, după cicliștii Sir Chris Hoy, Sir Bradley Wiggins  și Jason Kenny.

George Foreman

George Foreman

Formean este cunoscut mai ales pentru meciul cu Muhammad Ali, pierdut în 1974 la Rumble in the Jungle. Înainte de acel eșec, americanul avea un palmares de 40-0, învingând nume mari ale boxului, printre care și Joe Frazier. După înfrângerea cu Ali, Foreman a reușit să câștige alte cinci meciuri.

Retras la vârsta de 28 de ani după înfrângerea cu Jimmy Young, Foreman a revenit peste un deceniu asupra deciziei. Pugilistul s-a întors pentru un meci cu Steve Zouski și a câștigat alte 24 de lupte. Doar Evander Holyfield, în 1991, și Tommy Morrison, în 1993, au mai reușit să îl bată pe Foreman.

În 1994, la vârsta de 46 de ani, George Foreman l-a învins pe Michael Moorer și a câștigat titlurile WBA și IBF la categoria grea. După această victorie, americanul a reușit să își apere centurile de încă trei ori, înainte să piardă cu Shannon Briggs, în 1997, la vârsta de 48 de ani și zece luni. Foreman s-a retras apoi din box definitiv cu un palmares incredibil, 76-5.

Adam „Edge” Copeland

Edge

Adam Copeland, cunoscut sub numele de Edge, este unul dintre cei mai decorați oameni din istoria wrestlingului profesionist. Canadianul are în palmares 11 titluri de campion mondial în WWE, fiind devansat la acest capitol doar de Ric Flair (16), John Cena (16), Randy Orton (14), Triple H (14) și Hulk Hogan (13).

În 2011, la vârsta de 38 de ani și în momentul în care deținea centura World Heavyweight, Edge a fost nevoit să renunțe la wrestling din cauza unei accidentări la gât. La acea vreme, medicii i-au spus că, dacă mai continuă, luptătorul avea toate șansele să paralizeze. El s-a retras la WrestleMania 27, după un meci în care și-a apărat titlul cu succes în fața lui Alberto del Rio.

Nouă ani mai târziu, după apariții în mai multe producții cinematografice, cea mai celebră apariție fiind cea din serialul Vikings, Edge a primit undă verde din partea medicilor să lupte din nou. Ajuns la aproape 47 de ani, Edge i-a uimit pe toți fanii wrestlingului în momentul în care și-a făcut apariția la Royal Rumble, în meciul cu același nume și în care a rezistat aproape 24 de minute. El a semnat un contract valabil pe trei ani cu WWE și deja a avut două meciuri extrem de spectaculoase în 2020, cu Randy Orton, la WrestleMania 36 și la Backlash.

Justine Henin

Justin Henin

Justine Henin este una dintre cele mai de succes jucătoare de tenis din istorie. Belgianca a cucerit nu mai puțin de 43 de titluri WTA și șapte turnee de grand slam. Fostul lider mondial e considerată și acum de către experți drept una dintre cele mai bune jucătoare care au ținut vreodată o rachetă în mână.

În mai 2008, Henin a șocat întreaga lume în momentul în care și-a anunțat retragerea la doar 26 de ani. La acea vreme, era ere pe locul 1 în clasamentul WTA. Cu toate acestea, belgianca a revenit pe teren în anul 2010, atunci când a reușit să ajungă până în finala de la Australian Open. Ea a pierdut însă în fața Serenei Williams. Henin s-a retras definitiv în 2011, motivul fiind o accidentare suferită la cot la precedenta ediție de Wimbledon.

ADVERTISEMENT